Ungaria a blocat o decizie UE pentru taxarea companiilor multinaționale cu minimum 15 la sută

Data publicării:
ministrul de finante al ungariei Mihaly Varga
Ministrul de finanțe al Ungariei Mihaly Varga a blocat un acord UE pentru taxarea multinaționalelor cu minimum 15 la sută Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană s-a lovit vineri de un veto neașteptat din partea Ungariei pentru decizia de taxare a companiilor multinaționale cu un impozit de minimum 15 la sută, după ce era așteptat un acord, întrucât Polonia renunțase la opoziția sa anterioară față de acest demers.

Pe ultima sută de metri a apărut opoziţia Ungariei, în condiţiile în care pentru un acord ar fi fost nevoie de sprijinul tuturor celor 27 de state membre. Este o lovitură și pentru Franța care făcuse din ajungerea la un acord un obiectiv-cheie al preşedinţiei franceze a UE, ce se încheie la sfârșitul acestei luni

Ministrul ungar al finanţelor, Mihaly Varga, le-a spus vineri omologilor din UE că ţara sa nu poate sprijini, în acest moment, o reformă a modului de taxare a companiilor, ceea ce a împiedicat practic ajungerea la un acord cu privire la acest subiect la nivelul Uniunii Europene, informează Reuters, preluată de Agerpres.

„Ungaria nu poate sprijini, la acest moment, adoptarea unei directive privind nivelul minim de impozitare la nivel global”, le-a spus Mihaly Varga miniştrilor europeni ai finanţelor, reuniți vineri în cadrul unei reuniuni Ecofin. „Demersurile pregătitoare nu sunt gata. Cred că trebuie să continuăm eforturile pentru a găsi o soluţie”, a adăugat Mihaly Varga.

Ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, nu şi-a ascuns dezamăgirea faţă de veto-ul Ungariei, dar i-a îndemnat pe omologii săi europeni să continue eforturile pentru un acord la o dată ulterioară.

La reuniunea Ecofin de vineri, ministrul polonez al Finanţelor, Magdalena Rzeczkowska, a anunţat că autorităţile de la Varşovia au renunţat la opoziţia exprimată anterior cu privire la o reformă a taxării companiilor.

Franţa voia ca Uniunea Europeană să fie prima entitate juridică ce va transpune în legislaţie un proiect istoric aprobat anul trecut de 140 de ţări, printre care şi Polonia, sub egida OECD, după cinci ani de dezbateri.

Intrarea în vigoare, în Europa, a acestui impozit minim pentru multinaţionale este prevăzută pentru data de 31 decembrie 2023. Dacă iniţial era programat să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, data a trebuit să fie amânată pentru 2024, ca răspuns la solicitările anumitor ţări care au cerut mai mult timp.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita