Video Tradiție românească din Maramureș, continuată cu bani nerambursabili de la Uniunea Europeană

Data publicării:
Gospodină din Maramureș care prezint bucate tradiționale
Tradiție românească din Maramureș, continuată cu bani nerambursabili de la Uniunea Europeană.

Tradiția și frumusețile locului îi atrag pe turiști în Maramureș, mai ales de sărbători. Este una dintre zonele în care obiceiurile vechi s-au păstrat, iar de câțiva ani oamenii au învățat că noul și vechiul fac casă bună împreună. Sunt tot mai mulți cei care accesează fonduri europene, iar rezultatele se văd. Dar care este legătura dintre tradiție, banii de la Bruxelles și Europa? Descoperim împreună, la Europa. Mi-e bine, ți-e bine”.

Colindători: Primiți cu Colinda?
Gazdă: Primim, primim!

Localnică: Mulțam frumos că m-ați colindat! V-am făcut niște pancove calde, să vă încălziți. Luați, vă rog!

Așa e în Maramureș, cu colinde, voie bună și straie frumoase. Și dacă ajungeți aici, apoi e musai să încercați portul maramureșean.

Colindători: Rămâi gazdă sănătoasă, c-ai primit colinda noastră, și la anul când venim, sănătoși să vă găsim!

De astfel de momente au parte turiștii care ajung de sărbători la această pensiune din Petrova, realizată cu bani de la Bruxelles. În restaurantul de la subsol e zarvă mare. Un grup de tineri le arată turiștilor tradițiile din Maramureș. Totul, sub ochii turiștilor care se pregătesc de bucate alese.

Produse tradționale, specifice Maramureșului

Localnică: Cu fetele noastre harnice, cum am spus, să facem haluște de post, cu păsat, cu hribe, în partea asta, iar aici noi facem pancove.
Reporter: Haluște înseamnă...
Localnică: Sarmale.
Reporter: Sarmale făcute cu păsat, păsatul fiind un porumb măcinat...
Localnică: Da, pentru început o să cernem făina. Pentru început punem niște țucuri peste drojdie. Amestecăm... hai, Iona. Încercăm să le învățăm și pe fete. Haideți să facem o gaură ca să putem pune apa minerală. Trebuie să învârți cumva drojdia, așa bine, bine să se topească cumva. Până atunci Andreea o să ne dea pe răzătoare coajă de lămâie ca să avem aromă. Dincolo, fetele pregătesc curețiu, varza murată, o taie pe cea pregătită Bianca. Apoi mărunțim ceapa și oo călim, pentru că avem nevoie pentru sarmale.

Dar din experiența anilor trecuți, de fiecare dată când am venit cu copiii și am prezentat diferite obiceiuri, au fost foarte încântați turiștii. Sunt bucuroși de faptul că în Maramureș și în special la Petrova tradiția încă se păstrează și e dusă mai departe din generație în generație.

Turiștii rămân plăcut impresionanți. Asta s-a văzut după review-urile pe care le are această pensiune, unde vedeți că modernul se îmbină cu tradiționalul, și totuși în vremurile astea în care modernismul ne acaparează din ce în ce mai mult, noi reușim să-i aducem pe tineri, chiar să organizăm șezători, tot felul de evenimente.

Noi ne bucurăm că încă avem bunica în viață.

Bunica: Numai puțin de oloi ți-aș pune.
Reporter: Oloi, adică ulei.
Gazda: Da, da, ulei.

Șezătoare unde tinerii învață rețete culinare și meșteșuguri populare

În alt colț, fetele din sat pregătesc lâna, sau o scarmănă, cum se spune prin aceste locuri.

Localnică: Aici, de fapt, am organizat o șezătoare în care noi încercăm să-i învățăm pe cei tineri atât rețete culinare cât și meșteșuguri populare. Acolo fetele pregătesc lâna.

Localnică: Toți cei care sunt din Europa, și care nu sunt maramureșeni, vin în Maramureș considerându-l raiul, un colț de rai, hai să nu zicem raiul, un colț de rai pe pământ, pentru că aici se păstrează tradiția, obiceiurile, portul...

Alina Irina Nicolici, angajat pensiune: Vreau să vă prezint în primul rând aripioarele de porc. Știți, la noi în Maramureș zboară porcul. Aici avem obrăjori de porc, sunt o specialitate și foarte multă lume vine la noi să le mănânce. Este o carne foarte fragedă, chiar este o delicatesă pe la noi.

Aici aveți balmoșul tradițional, făcut cu zerul de la brânză, cu smântână, și punem, așa, un pic de parmezan deasupra să fie și mai gustos. Parmezan de Maramureș, bineînțeles. Aici aveți platoul tradițional - cârnați, jumeri, slănină, tobă, ceapă roșie, brânză de burduf și roșii. Ce aveți pe platouri, să știți că totul este făcut la noi.

Iată și coaste cu cârnați, cartofi piure și sos de hrean.

Aici avem mămăliga tradițională din Maramureș, coleșa cu brânză... mămăligă cu slănină, cu jumeri prăjite. Se pun deasupra și se servește cu smântână. E foarte bun, seamănă puțin cu balmoșu, dar nu e chiar asa.

Nu lipsesc plăcintele tradiționale cu varză, plăcintă cu brânză și mărar și plăcinte cu mere. Iarăși foarte bune și nelipsitele haluște, adică sarmale, cu mămăligă, cu smântână și ardei iute.

200.000 de euro, bani europeni nermbursabili

Cu 200 de mii de euro s-a început proiectul acestei pensiuni cu 10 camere.

Silvia Socaci, manager pensiune: Aici avem o cameră de lux, dotată cu pat dublu matrimonial. Pe de-o parte cu baie mare dotată cu jacuzzi, bineînțeles cu televizor și cu mobilierul adaptat pentru o cameră de lux. Am păstrat și grinzile care sunt un specific tradițional, precum și pe perete, vedeți ceramica specifică zonei noastre.

Proiectul s-a extins, iar gazdele își întâmpină clienții cu un centru spa, în care să se relaxeze, realizat tot cu ajutorul fondurilor europene. Piscina cu apă încălzită, jacuzzi, salina și piscina cu apa sărată au devenit punctele de atracție al pensiunii.

Silvia Socaci, manager pensiune: Ne aflăm în salină, care este punctul cel mai important al centrului spa. Spunem așa, pentru că așa ne-au spus turiștii noștri. „Preferăm foarte mult să fim în salină”, în grotă în general. Noi suntem în grotă acum. Avem salina, pe care o vedeți aici, unde vin mulți părinți cu copilașii. În primul rând pentru aerul din salină, urmând ca ulterior să meargă în apa sărată. Aici, ne găsim tot în grotă, dar avem piscina cu apă sărată, apă sărată încălzită în permanență la 36-38 de grade. Turiștii preferă zona aceasta pentru că este mai intimă, mai caldă, îți dă un aer mai special.
Reporter: Au fost accesați bani europeni pentru acest spa și pentru pensiune...
Silvia Socaci, manager pensiune: Bani europeni pentru piscina au fost folosiți parțial, în sensul că banii au fost folosiți pentru pensiunea cu 10 camere - 5 margarete apoi a fost făcut aceast acest centru spa, dotat parțial tot cu bani europeni. Suma accesată a fost de 498.000 euro din care nerambursabili de 200 000 euro.
Reporter: Cât de mult au ajutat acești bani europeni?
Silvia Socaci: Foarte mult, foarte mult. Deci după cum vedeți atât pensiunea în sine cât și centrul spa sunt mari. Au contribuit mult ca să ducem la bun sfârșit finalizarea proiectului.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Blake Lively a atras toate privirile într-o rochie transparentă, realizată doar din perle. Actrița, fabuloasă...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...