Țările UE cer o amânare de 10 ani pentru a reduce poluarea aerului. România, printre statele cu cele mai multe nereguli

Data publicării:
trafic intens și poluare la Berlin
UE introduce ținte mult mai drastice pentru reducerea poluării aerului, care a provocat 253.000 de decese premature în tot blocul comunitar în 2021. Foto: Profimedia Images

Țările UE insistă asupra unei amânări de 10 ani pentru atingerea noilor ținte de reducere a poluării aerului impuse de Bruxelles, scrie Politico. România este una dintre țările europene care se confruntă cu cele mai multe cazuri de infringement pentru nereguli privind implementarea măsurilor de îmbunătățire a calității aerului.

Pentru a se ține de promisiunea de a atinge un nivel net de poluare zero până în 2050, UE introduce ținte mult mai drastice pentru reducerea poluării aerului, care a provocat 253.000 de decese premature în tot blocul comunitar în 2021.

Dar statele membre UE insistă că ar mai avea nevoie de o extindere a termenului limită de până la 10 ani pentru a atinge aceste obiective.

De cealaltă parte, Parlamentul European susține că țările din UE trebuie să își intensifice eforturile de a reduce nivelul de poluare din aer și nu să le încetinească.

Comisia Europeană are deja deschise 59 de cazuri de încălcare a regulilor împotriva țărilor UE care nu și-au atins țintele de reducere a poluării aerului, iar statele care au încălcat cel mai mult aceste restricții sunt România, Polonia, Italia și Portugalia. Singurele trei țări care au scăpat de procedurile de infringement în privința calității aerului sunt Olanda, Slovacia și Estonia.

Organizația de mediu ClientEarth are 53 de cazuri în desfășurare prin care cere reducerea poluării aerului și care se judecă în tribunalele din România, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Ungaria, Polonia și Bulgaria.

Inițiativa Parlamentului European, calificată de statele membre drept „nerealistă” și „inacceptabilă”

Dacă țările UE vor obține amânarea de 10 ani la negocierile ce vor avea loc pe 20 februarie, ele vor fi obligate să implementeze măsurile de îmbunătățire a calității aerului până în 2040, în loc de 2030, cum li se cere acum.

Statele UE susțin că inițiativa Parlamentului European de a avea aceleași limite ale poluării aerului ca cele indicate de Organizația Mondială a Sănătății până în 2035 este „nerealistă” și „inacceptabilă”.

Țările UE au cerut inițial ca amânarea să se aplice pentru statele în care un procent mare al populației are venituri mici și unde PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic decât media UE, dar Parlamentul European a respins cererea.

Pentru a ajunge la un compromis, președinția Consiliului Uniunii Europene deținută de Belgia a venit cu o altă idee, potrivit unui document analizat de Politico.

O țară ar trebui să primească o derogare dacă poate dovedi că reducerea poluării aerului „poate fi făcută doar prin înlocuirea unei fracțiunii considerabile a sistemelor de încălzire a locuințelor existente” sau când „previziunile arată că valorile limită nu pot fi atinse până la termenul limită”, în ciuda luarea măsurilor adecvate.

În același timp, cercetătorii și organizațiile de mediu avertizează că orice amânare a acțiunii de a lupta contra poluării va rezulta în și mai multe decese premature.

„Acesta nu poate fi mesajul pe care UE îl trimite oamenilor chiar înainte de alegerile UE”, a spus Sophie Perround, coordonator al politicii UE din partea Alianței pentru Sănătate și Mediu.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...