Apropierea României de Grupul de la Vișegrad – format din Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia – „nu este realistă”, a declarat, joi, președintele Klaus Iohannis.
Declarația șefului statului vine după ce premierul ungar, Viktor Orban, a spus că se poate găsi „o formă de cooperare în cadrul aranjamentelor din V4 (Grupul de la Visegrad) plus România, care să ducă în final la creșterea nivelului de trai, a nivelului de securitate și la îmbunătățirea perspectivelor și pentru românii din România”.
„Această apropiere de Grupul de la Vișegrad este o constantă a politicii externe românești și România tot încearcă să se apropie de mulți ani. Însă în ultima vreme, în ultimii ani, Grupul de la Vișegrad are unele opinii care sunt foarte diferite de ale noastre și în acest moment, după părerea mea, o apropiere între România și Grupul de la Vișegrad nu este realistă”, a spus Klaus Iohannis.
„Ca să nu vorbim de faptul că în interiorul Grupului Vișegrad există, practic, două tabere care au din ce mai multe divergențe în ce privește viitorul Uniunii Europene, mersul lucrurilor în Uniunea Europeană, în general”, a mai punctat Klaus Iohannis.
În contradicție cu declarațiile președintelui Iohannis, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a vorbit, pentru Digi24, despre opiniile potrivit cărora ar fi un dezavantaj pentru România apropierea de Grupul de la Vișegrad, în condițiile în care țările membre sunt văzute ca apropiate de Rusia.
„Reacția mea este că în general (opiniile, n.r.) vin din partea unor oameni care nu au nicio legătura cu diplomația, chiar dacă poate au lucrat în acest domeniu, care nu înteleg un lucru foarte simplu: prima sarcina a diplomației este de a purta dialog cu toate statele. Din punctul meu de vedere, dialogul cu oricine este principala armă și principalul element pe care îl are un diplomat. Dacă vrem să stăm la noi pe cuptor, sus așa, pe sobă și să ne uităm la toată lumea, am putea să ne ardem, până la urmă, într-o anumită parte a corpului”, a spus Meleșcanu.