Cum sunt transformate portocalele siciliene în haine

Data publicării:
portocale fructe
FOTO: Gulliver/ Getty Images

De la modă la energie – cojile și semințele faimoaselor portocale din Sicilia sunt folosite într-o gamă largă de afaceri ecologice și sănătoase.

portocale fructe
FOTO: Gulliver/ Getty Images

În 2011, Adriana Santonocito era studentă la design în Milano când i-a venit ideea să facă textile durabile din ceea ce natura ne oferă, notează BBC.

Provocarea ei a fost să găsească o metodă prin care să poată recicla sutele de tone de coji de portocale, care altfel ar ajunge la gunoi.

Datorită creativității Adrianei Santonocito acum se pot obține articole vestimentare din cojile de portocale.

Portocalele din Sicilia lasă în fiecare an sute de tone de coji după ce fructele sunt stoarse și transformate în suc.

Se știa deja că celuloza poate fi extrasă din coaja de portocală. Adriana a descoperit însă că folosind reactivii chimici, aceasta ar putea fi transformată în fire care ar putea fi vopsite și amestecate cu alte produse textile, cum ar fi bumbacul sau poliesterul.

Adriana Santonocito alături de colega sa, Enrica Arena, au înființat în 2014 Orange Fiber și au început să vândă materialul fabricanților de îmbrăcăminte.

În acest an, faimoasa casă de modă italiană Salvatore Ferragamo a folosit ideea în colecția sa de primăvară-vară. Scopul a fost de a-și face cămășile, rochiile și bluzele, mai rezistente, prin mijloace sustenabile.

Orange Fiber, care are în prezent o echipă de 12 persoane, operează dintr-o fabrică locală de procesare a sucurilor, unde își produce materialul rezidual gratuit.

Afacerea este parțial sezonieră, funcționând în lunile anului în care lucrează fabricantul de sucuri. Însă odată ce crusta portocalie a fost transformată în celuloză, ea poate fi stocată pentru utilizare ulterioară.

Portocalele pot fi tranformate și în făină, oferindu-le astfel produselelor de patiserie clasice o opțiune mai sănătoasă.

La fel ca și Orange Fiber, cercetătorii obțin materiile prime de la producătorii de sucuri locale. Ei spală coaja pentru a elimina aroma amară, apoi o usucă, o procesează și albesc ceea ce rămâne.

Salvatore Barbagallo, profesor de agricultură la Universitatea din Catania, spune că făina este „perfect sustenabilă” și nu costă aproape nimic pentru a fi produsă. De asemenea, nu are nici un impact asupra gustului și a mirosului alimentelor în care se regăsește.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce a murit, de fapt, Silviu Prigoană. Medicii au mărturisit cauza decesului afaceristului
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce a aflat de moartea lui Silviu Prigoană: “S-a întâmplat la Brașov...
Pro FM
Ana Baniciu are o casă ca din reviste, veche de un secol. A arătat-o în detaliu, iar imaginile dinainte și...
Film Now
Angelina Jolie, despre posibilitatea ca cei șase copii ai ei să aleagă o carieră la Hollywood: „Sunt foarte...
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
Newsweek
Care pensionari au pierdut la pensie sute de lei? Obligați să lucreze 10 ani în plus. Ce măsuri iau?
Digi FM
Dinastia Trump, sezonul 2. Ce roluri ar putea juca rudele lui Donald Trump în noua administrație...
Tortura
Trei irakieni torturați în închisoarea Abu Ghraib de contractori americani au primit despăgubiri de 42 de...
Digi Animal World
„Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ozana Barabancea face primele declaratii despre relatia fiului sau cu Naomi Hedman. „Exista soacra buna pe...