Cum sunt transformate portocalele siciliene în haine

Data publicării:
portocale fructe
FOTO: Gulliver/ Getty Images

De la modă la energie – cojile și semințele faimoaselor portocale din Sicilia sunt folosite într-o gamă largă de afaceri ecologice și sănătoase.

portocale fructe
FOTO: Gulliver/ Getty Images

În 2011, Adriana Santonocito era studentă la design în Milano când i-a venit ideea să facă textile durabile din ceea ce natura ne oferă, notează BBC.

Provocarea ei a fost să găsească o metodă prin care să poată recicla sutele de tone de coji de portocale, care altfel ar ajunge la gunoi.

Datorită creativității Adrianei Santonocito acum se pot obține articole vestimentare din cojile de portocale.

Portocalele din Sicilia lasă în fiecare an sute de tone de coji după ce fructele sunt stoarse și transformate în suc.

Se știa deja că celuloza poate fi extrasă din coaja de portocală. Adriana a descoperit însă că folosind reactivii chimici, aceasta ar putea fi transformată în fire care ar putea fi vopsite și amestecate cu alte produse textile, cum ar fi bumbacul sau poliesterul.

Adriana Santonocito alături de colega sa, Enrica Arena, au înființat în 2014 Orange Fiber și au început să vândă materialul fabricanților de îmbrăcăminte.

În acest an, faimoasa casă de modă italiană Salvatore Ferragamo a folosit ideea în colecția sa de primăvară-vară. Scopul a fost de a-și face cămășile, rochiile și bluzele, mai rezistente, prin mijloace sustenabile.

Orange Fiber, care are în prezent o echipă de 12 persoane, operează dintr-o fabrică locală de procesare a sucurilor, unde își produce materialul rezidual gratuit.

Afacerea este parțial sezonieră, funcționând în lunile anului în care lucrează fabricantul de sucuri. Însă odată ce crusta portocalie a fost transformată în celuloză, ea poate fi stocată pentru utilizare ulterioară.

Portocalele pot fi tranformate și în făină, oferindu-le astfel produselelor de patiserie clasice o opțiune mai sănătoasă.

La fel ca și Orange Fiber, cercetătorii obțin materiile prime de la producătorii de sucuri locale. Ei spală coaja pentru a elimina aroma amară, apoi o usucă, o procesează și albesc ceea ce rămâne.

Salvatore Barbagallo, profesor de agricultură la Universitatea din Catania, spune că făina este „perfect sustenabilă” și nu costă aproape nimic pentru a fi produsă. De asemenea, nu are nici un impact asupra gustului și a mirosului alimentelor în care se regăsește.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai bogat român din toate timpurile a murit singur, iar averea sa a fost risipită. Viața incredibilă a...
Digi FM
Gene Hackman şi soţia sa, pianista Betsy Arakawa, erau căsătoriți de 34 de ani. Cum a început povestea lor de...
Pro FM
Încălțămintea Deliei, din nou subiect controversat. Fanii artistei au au răbufnit: „Și degetele unde sunt?”
Film Now
Câți bani ar fi câștigat fiica lui Charlie Sheen după ce și-a făcut cont pe un site de adulți: Are propria...
Adevarul
Trupe românești în Ucraina? Experții răspund la întrebarea esențială la care autoritățile ridică din umeri...
Newsweek
Casa de Pensii are mari probleme cu Mica Recalculare și cu dosarele noi. Ce măsură disperată a luat?
Digi FM
Ce relație are Paula Seling cu fiica sa. Artista a dat tot din casă: „Sper că sunt confidenta și prietena ei”
Digi World
"Așteptări vs. realitate. Mă simt înșelată". A crezut că și-a închiriat cea mai frumoasă cameră cu vedere la...
Digi Animal World
Cea mai curioasă pisică face senzație pe TikTok. Videoclipul a strâns milioane de vizualizări
Film Now
Declarațiile tulburătoare ale lui Gene Hackman. Ce spunea actorul care a fost găsit fără suflare în casă...
UTV
Cătălin Bordea este din nou singur! „Sunt singur cuc, nu mai am o relație”