Un studiu realizat de Mind Hacks, cu date colectate de Universitatea Harvard, arată care sunt cele mai rasiste țări din Europa.
Începând cu anul 2002, sute de mii de oameni din întreaga lume s-au logat pe un site web al Universității Harvard, numit Project Implicit, și au făcut un test de asociere implicită (IAT), care măsoară cât de ușor poți să faci perechi de „articole” din categorii diferite. Cei de la Mind Hacks au folosit datele dintr-o versiune a testului care prezintă chipuri albe sau negre și cuvinte pozitive sau negative. Rezultatul studiului este reprezentat de o hartă care arată cât de ușor face mintea legătura dintre categorii - ceea ce psihologii numesc o „atitudine rasistă implicită”.
Fiecare țară de pe hartă este colorată în funcție de scorul mediu al persoanelor care efectuează testele din această țară. Țările colorate mai roșu arată o tendință rasistă mai ridicată, în timp ce țările mai luminoase prezintă o tendință rasistă inferioară.
În toate țările europene oamenilor le e greu să asocieze negrul cu cuvinte pozitive, cum ar fi „bun” sau „frumos” și asociază ușor negrul cu concepte negative precum „rău”. Nicio țară nu a obținut un scor mediu sub zero, care ar reflecta atitudini pozitive la asocierea cu negru, se arată în studiul Mind Hacks.
Țările din Europa de Nord și de Vest au reacții mai slabe anti-negru, arată rezultatele testului. Pe măsură ce ne deplasăm spre sud și spre est, forța asociațiilor negative tinde să crească - dar nu peste tot. Balcanii arată ca o excepție, în comparație cu țările învecinate, dovadă fiind și concluzia Mind Hacks: „Țări precum Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Austria și Croația transmit unele dintre cele mai scăzute niveluri de prejudecăți rasiale pe continent, în timp ce locuri precum România și alte țări din Europa de Est aceste niveluri sunt mult mai înalte”.