2016 | Italia, în zodia cutremurelor

Data publicării:
cutremur

Italia a fost lovită în 2016 de cele mai puternice seisme din ultimii 30 de ani. Centrul peninsulei a avut cel mai mult de suferit. Aici, localităţi întregi au fost rase de pe faţa pământului. Seria cutremurelor a început pe 24 august cu o mişcare telurică de 6,2 magnitudine cu epicentrul aproape de Accumoli, în urma căreia 299 de oameni au murit, printre care şi 11 români. 30 de mii de persoane au rămas fără un acoperiş deasupra capului. Centrul Italiei s-a cutremurat din nou pe 30 octombrie. Un seism de 6,5 magnitudine, cel mai puternic înregistrat în ultimii 36 de ani în peninsulă, s-a produs în Perugia. Acesta nu s-a soldat cu victime, dar sute de clădiri, şubrezite deja de cutremurul din august, s-au prăbuşit.

Italia. 24 august, ora 03:36 de minute. Un seism de 6,2 loveşte brutal centrul peninsulei. Epicentrul e la doar patru kilometri adâncime, iar în Amatrice, Accumoli şi Pescara del Tronto casele aproape că sunt rase de pe faţa Pământului.

Ceasul turnului din oraşul Amatrice s-a oprit exact în clipa în care orăşelul cu doar 2.700 de locuitori a fost lovit de cutremur. Peste opt mii de pompieri, voluntari şi salvatori ai Protecţiei Civile se luptă pentru a scoate supravieţuitorii de sub dărâmături.

Zeci de oameni sunt salvaţi, printre care foarte mulţi copii. Pentru salvatori, fiecare om scos era o victorie. Pompierii sapă de multe ori cu mâinile goale în timp ce pământul este zguduit de replici peste replici.

Dezastrul e uriaş. Peste 70 de localităţi sunt afectate, iar zeci de mii de oameni rămân fără acoperiş.

Zile la rând oamenii au dormit în câmp, în maşini sau, cei mai norocoşi, la rude.

Adrian Cojocaru, trimis special Digi24 în Italia: „Printre sutele de oameni care şi-au pierdut viaţa în cutremur există şi câţiva care au avut în gram de noroc, suficient cât să scape. În această casă cu două etaje s-a prăbuşit peretele exterior, exact pe lângă canapeaua de la etajul doi şi dulapul de la etajul 1”.

În tragedie sunt prinşi şi români. 11 şi-au pierdut viaţa, iar poveştile celor care au supravieţuit sunt teribile. Diana Ardeleanu era în Cositto, la nici 10 kilometri de Amatrice. Unul dintre copiii ei plecase să doarmă la un prieten.

Ana Diana Ardeleanu, româncă din Cositto: „În moment ce vorbeam cu el, s-a auzit o izbitură ca şi cum s-ar fi prăbuşit ceva şi n-au mai mers telefoanele şi nu ştiam ce s-a întâmplat, dacă a căzut ceva pe el, o izbitură, o bubuitură, dacă a explodat ceva, pur şi simplu am plecat, să fugim pe jos”.

Soţii Hărăbor au fost prinşi şi ei în mijlocul dezastrului, iar fetiţa lor care avea numai trei săptămâni a fost cel mai tânăr supravieţuitor al cutremurului.

Şi totuşi, în mijlocul iadului, românii au dat dovadă de curaj. Şi-au scos familiile din casă, apoi au sărit să îi ajute pe alţii.

Daniel Chiriluș Răzvan este unul dintre cei doi fraţi consideraţi eroi de locuitorii din San Lorenzo. Alături de fratele său Marian, Daniel a reuşit să scoată de sub dărâmături nouă oameni în viaţă.

Daniel, salvator voluntar: „Ei nu puteau să iasă din casă, în casa aia de acolo, nu putea să iasă. Marian a rupt uşa, am intrat după ei până sus. I-am scos pe toţi afară. După aia, mai era o familie cu doi copii în partea cealaltă. Aici era o româncă cu o băbuţă. Nu putea să iasă că uşa era blocată. Am rupt-o şi i-am scos afară şi pe ei”.

Gestul lor i-a impresionat pe italieni.

Mauro, salvator voluntar: „Românii au fost primii care au ieşit când a avut loc cutremurul. Au fost primii care au venit. Daniel şi fratele său, doi băieţi români. Au fost fantastici”.

Daniel, salvator voluntar: „Nu mă simt mândru. Nu mă simt nimic. Simt că am putut să ajut şi mă bucur că i-am ajutat. Nu am cu ce să mă laud. Am făcut o faptă bună. Mai mult de atâta, nimic”.

La o săptămână de la seism, la Amatrice au avut loc primele înmormântări.

Au fost clipe pline de durere. În ciuda ploii torenţiale, mii de oameni s-au adunat în jurul sicrielor celor ce şi-au pierdut viaţa printre dărâmături.

Adrian Cojocaru, trimis special Digi24 în Italia: „Sunt peste două mii de oameni care au venit să asiste la slujbă, iar în amintirea celor care au murit au fost lansate sute de baloane”.

299 de oameni au murit, peste 300 au fost răniţi, iar 30.000 de oameni au rămas fără locuinţe. Au fost însă şi 238 de persoane care au fost scoase în viaţă de sub dărâmături.

La exact două luni distanţă, centrul Italiei e zguduit, din nou, de trei cutremure. Epicentrul e în zona Macerata.

Patru zile mai târziu, un alt seism loveşte în plin. 6,5 magnitudine, mai mare decât cel din vară, de la Amatrice şi cel mai puternic din ultimii 30 de ani.

Seismul a avut peste 700 de replici, cu efecte în 100 de localităţi.

Adrian Cojocaru, trimis special Digi24: „Cutremurul a lăsat urme peste tot, şoseau care face legătura cu Norcia s-a crăpat, dealul a luat-o şi el la vale, în această parte pământul s-a tasat cu 40 de centimetri, iar efectele se văd şi asupra oraşului, mare parte din centrul istoric este afectat, iar multe clădiri s-au prăbuşit”.

Din fericire, nimeni nu a murit sub dărâmături. În schimb, au fost pagube imense. Italienii estimează că va fi nevoie de 30 de ani şi peste opt miliarde de euro pentru a reface toate localităţile afectate de cutremurele din acest an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri