SUA și refugiații| Două exemple din istorie: evreii și est-europenii

Data publicării:
Possible Government Shutdown Threatens Statue Of Liberty With Closure
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 30: The Statue of Liberty, one of New York's premiere tourist attractions, is viewed from the Staten Island Ferry on September 30, 2013 in New York City. If Congress fails to pass a budget, the U.S. government would be forced to shut down at midnight on Monday. One of the results of a goverment shutdown would be the closing of all national parks including the Statue of Liberty and Ellis Island. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Decizie neinspirată: decretul care interzice intrarea refugiaţilor în Statelor Unite a fost semnat de Donald Trump vineri, când a fost Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului. Pentru mulţi, coincidenţa a stârnit amintiri despre unul dintre cele mai controversate momente din istoria Statelor Unite.

În perioada interbelică, Statele Unite erau cuprinse de un puternic curent izolaţionist, care a determinat autorităţile americane să ia mai multe decizii controversate. Printre acestea, interzicerea accesului pe teritoriul american pentru refugiaţii evrei, care fugeau de persecuţiile la care erau supuşi de naziști şi de alte regimuri totalitare din Europa.

Un caz infam este al pachebotului Saint Louis, care plecase din Germania în mai 1939 cu peste 900 de evrei la bord. Căpitanul a încercat să debarce pasagerii iniţial în Cuba, apoi în Statele Unite şi Canada, dar a fost refuzat.

Guvernul Statelor Unite a luat decizia de a nu primi refugiaţi evrei deoarece exista temerea că printre ei se ascund agenţi şi spioni ai Germaniei naziste. Aceste acuzaţii au ecou şi astăzi, deoarece mulţi refuză imigranţii arabi, deoarece cred că printre aceştia se ascund terorişti.

Până la urmă, refugiaţii de pe pachebot s-au întors în Europa şi se estimează că cel puţin un sfert dintre ei au murit în lagărele naziste.

Recent s-a aflat că şi Anne Frank şi familia sa au încercat să obţină vize pentru a ajunge din Olanda în Statele Unite ale Americii, în 1941. Dar în ciuda legăturilor puternice, accesul lor a fost refuzat. Anne Frank a fost ucisă la Auschwitz în 1945, dar jurnalul său, care descria ororile naziste, a devenit un bestseller.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite au acceptat zeci de mii de refugiaţi din ţările Europei de Est, care doreau să scape de regimurile comuniste impuse cu forţa de sovietici. O lege din 1953 le-a facilitat accesul pe teritoriul american unor români, bulgari, polonezi, cehi, ruşi sau germani care au făcut totul să nu rămână blocaţi în spatele Cortinei de Fier. Congresul american a dat această lege tocmai pentru a-i ajuta pe cei care riscau să fie persecutaţi în ţările lor natale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul medicament pentru regenerarea dinților, aprobat pentru teste pe oameni
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Rita Ora dezvăluie secretul mariajului cu regizorul Taika Waititi. Ce îi ține împreună, deși amândoi au un...
Film Now
Vin Diesel l-a surprins pe un puști de patru ani, care a luptat cu leucemia: „Bun venit în familia noastră!”...
Adevarul
Ion Ţiriac a pus ochii pe un castel cu o istorie aparte. Cine este îngropat în curte și cât l-ar costa pe...
Newsweek
România și Lituania, centre de arme și muniție ale UE împotriva Rusiei. Ajung pe frontul din Ucraina
Digi FM
Cel mai bătrân român a împlinit 111 ani. Ce aliment neobișnuit mănâncă bărbatul care a doborât mai multe...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Filmul care învinge pelicula „Furiosa”, bine primită de critici, dar nu și de public, într-un alt weekend cu...
UTV
Erika Isac si Rares au fost amenintati cu moartea inaintea unui concert la Medgidia. Evenimentul a fost anulat