Președintele Vladimir Putin a ordonat o „campanie de influențare” vizând alegerile prezidențiale americane din 2016 și având drept scop subminarea procesului democratic și denigrarea rivalei democrate a președintelui ales Donald Trump, se arată, vineri, într-un nou raport declasificat al serviciilor americane de informații. Obiectivele Rusiei au fost subminarea încrederii publicului în procesul democratic american, denigrarea fostului secretar de stat Clinton, împiedicarea victoriei ei și, în caz că totuși ar fi câștigat, Moscova ar fi urmat să-i creeze dificultăți noii administrații Clinton.
„Estimăm că Putin și guvernul rus au dezvoltat o preferință clară pentru președintele ales Trump. Estimăm, de asemenea, că Putin și guvernul rus au dorit să-l ajute atunci când a fost posibil pe președintele ales Trump discreditând-o pe secretarul Clinton și punând-o în mod public într-un contrast defavorabil cu acesta”, spune raportul serviciilor, care precizează că informațiile care au dus la aceste concluzii sunt de mare încredere.
Potrivit Washington Post, raportul agențiilor americane de spionaj arată că Rusia a dus o amplă campanie cibernetică pentru a-și îndeplini scopul, o operațiune care a fost ordonată de președintele Putin.
Raportul descrie intervenția rusă ca fiind de o amploare fără precedent și spune că asaltul Moscovei depășește orice activitate de spionaj în legătură cu alegerile desfășurată în trecut.
Campania a fost ordonată de însuși Putin și inițial viza să submineze încrederea publică în procesul democratic american, să o denigreze pe secretarul Clinton și să-i încurce perspectivele electorale. Însă pe măsură ce campania a înaintat, Rusia „a dezvoltat o preferință clară pentru președintele ales Trump” și a urmărit să-i crească popularitatea discreditând-o pe secretarul Clinton și punând-o în posturi nefavorabile.
Agențiile americane de informații cred că serviciile de spionaj ale armatei ruse (GRU) s-au folosit de intermediari precum WikiLeaks, DCLeaks.com și Guccifer 2.0 pentru a disemina e-mailuri pe care le obținuseră de la Comitetul Național Democratic și de la alți oficiali democrați de rang înalt. Operațiunea a vizat ținte asociate atât cu democrații, cât și cu republicanii. GRU s-a folosit de acești intermediari pentru a face să ajungă la public date obținute din operațiuni de spionaj informatic.
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, susține că nu a primit emailurile sustrase de la Partidul Democrat și de la principalul colaborator al lui Hillary Clinton, John Podesta, din partea unui „actor statal”, însă Assange nu a exclus posibilitatea ca să fi primit materialele de la o terță parte.
Raportul mai spune că serviciile nu au descoperit ca operațiunea rusă să fi țintit și sistemele americane implicate în numărarea voturilor.
Raportul a fost redactat de CIA, FBI și NSA.
Reacția lui Trump
Rusia neagă acuzațiile guvernului SUA că ar fi întreprins operațiuni de piraterie informatică în timpul campaniei electorale.
Donald Trump, care și-a construit o relație destul de aspră cu agențiile americane de spionaj, și-a apărat legitimitatea victoriei, după ce a participat la un briefing de două ore în care serviciile de informații și-au expus concluziile potrivit cărora Rusia a întreprins atacuri cibernetice în campania din 2016.
Hillary Clinton a câștigat votul popular, dar a pierdut în Colegiul Electoral, instituția care îl alege oficial pe președinte.
Într-o declarație după acest briefing, Trump nu a spus clar dacă i s-a spus că serviciile consideră că Rusia e în spatele acestor atacuri cibernetice. „Rusia, China, alte țări, grupuri și oameni din afară încearcă în mod constant să pătrundă în infrastructura cibernetică a instituțiilor noastre guvernamentale, a companiilor și a organizațiilor noastre”, inclusiv Comitetul Național Democrat, a spus Trump. „Nu a existat absolut nicio consecință asupra rezultatului alegerilor, mai ales că nu au fost afectate mașinile de vot”, a adăugat președintele ales.
Trump, care își preia oficial mandatul la 20 ianuarie, a spus că va numi o echipă care să-i prezinte în 90 de zile cum se pot preveni atacurile cibernetice. El a sugerat însă că nu va face publice recomandările echipei. „Metodele, instrumentele și tacticile pe care le folosim ca să păstrăm America în siguranță nu trebuie să fie subiecte de discuție publică, de care ar beneficia exact cei care caută să ne facă rău”, a spus președintele ales.