SUA spun că Israelul a folosit arme americane în moduri în care a încălcat dreptul internațional umanitar

Data actualizării: Data publicării:
Friday prayer in Rafah under Israel's attacks
Concluziile raportului marchează un alt moment critic în relaţiile dintre SUA şi Israel. Foto: Profimedia Images

Administraţia Biden a transmis vineri că este „rezonabil să se evalueze” că armele americane au fost folosite de forţele israeliene în Gaza în moduri care sunt „incompatibile” cu dreptul internaţional umanitar, dar nu a afirmat oficial că Israelul a încălcat legea, relatează CNN, preluat de News.ro.

Raportul de 46 de pagini, care a fost întocmit de Departamentul de Stat şi adresat Congresului, relevă că investigaţiile privind potenţialele încălcări sunt în desfăşurare, dar a menţionat că SUA „nu deţin informaţii complete pentru a verifica” dacă armele americane „au fost utilizate în mod special” în presupusele încălcări ale dreptului internaţional umanitar.

„Având în vedere natura conflictului din Gaza, cu Hamas încercând să se ascundă în spatele populaţiei şi infrastructurii civile şi să le expună la acţiunile militare israeliene, precum şi lipsa personalului USG pe teren în Gaza, este dificil de evaluat sau de a ajunge la concluzii, constatări privind incidentele individuale.

Cu toate acestea, având în vedere dependenţa semnificativă a Israelului de elementele de apărare fabricate în SUA, este rezonabil să se evalueze că elementele de apărare acoperite de NSM-20 *n.r. - Memorandum de Securitate Naţională emis de preşedintele Joe Biden la începutul lunii februarie) au fost folosite de forţele de securitate israeliene începând cu 7 octombrie în cazuri neconforme cu obligaţiile sale conform legislației umanitare internaţionale sau cu cele mai bune practici stabilite pentru diminuarea impactului asupra civililor”, se arată în raport.

Raportul, care acoperă perioada de la izbucnirea războiului cu Hamas din 7 octombrie până la sfârşitul lunii aprilie, nu a constatat că Israelul a oprit ajutorul umanitar pentru Gaza.

Deşi raportul nu indică faptul că Israelul a încălcat vreunul dintre termenii memorandumului, documentul critică cu fermitate bilanţul campaniei militare a Israelului.

Concluziile raportului marchează un alt moment critic în relaţiile dintre SUA şi Israel, în aceeaşi săptămână, preşedintele Joe Biden ameninţând că va restricţiona transferurile de arme dacă Israelul va continua cu demersurile privind o ofensivă majoră în Rafah, comentează CNN.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri