Spania e aproape de formarea unui guvern. Partidul lui Sanchez și radicalii de la Sumar au ajuns la un acord

Data publicării:
Pedro Sanchez
Premierul spaniol în exerciţiu, liderul socialiştilor Pedro Sanchez. Foto: Profimedia Images

Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) şi formaţiunea stângii radicale Sumar au anunţat marţi că au ajuns la un acord pentru formarea unui „guvern progresist”, după alegerile legislative neconcludente din 23 iulie, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Premierul spaniol în exerciţiu, liderul socialiştilor Pedro Sanchez, şi lidera Sumar, Yolanda Diaz - actualul ministru al muncii - „au finalizat detaliile unui pact” de guvernare în urma negocierilor lansate la finele lunii iulie, au precizat cele două formaţiuni politice într-un comunicat.

Acordul anunţat reprezintă o etapă importantă pentru reinstalarea în funcţie pentru un nou mandat a lui Pedro Sanchez, care guvernează în coaliţie cu extrema stângă din 2020. El va trebui însă să convingă câteva partide separatiste să-i acorde susţinerea, pentru a se putea menţine la putere.

Acordul semnat între PSOE şi Sumar prevede în special „progrese” în sectorul muncii, cum ar fi „reducerea timpului de lucru fără afectarea salariului” şi„punerea în aplicare imediată a unui plan-şoc împotriva şomajului în rândul tinerilor”, precum şi „revizuirea în sus a obiectivelor” climatice ale Spaniei.

Socialiştii lui Pedro Sanchez au ieşit pe locul al doilea la alegerile legislative din 23 iulie, după Partidul Popular (PP), de dreapta, al lui Alberto Nunez Feijoo, care nu a obţinut însă majoritatea absolută şi nu a reuşit nici să formeze o coaliţie, ceea ce a deschis calea către un nou guvern de stânga.

Sanchez va trebui să obţină în acest scop sprijinul separatiştilor basci, mai ales al Bildu, formaţiune considerată moştenitoarea aripii politice a organizaţiei armate ETA, în prezent dizolvată, care a indicat deja că îl va susţine pentru a bloca dreapta.

Va mai avea nevoie şi de susţinerea separatiştilor catalani, mai ales al JxCat (Junts per Catalunya), formaţiune aflată la originea tentativei de secesiune eşuate a Cataloniei din 2017, al cărei lider, Carles Puigdemont, a fugit din Belgia pentru a se sustrage justiţiei spaniole.

JxCat, care dispune de şapte mandate parlamentare, a ridicat miza în ultimele săptămâni, împreună cu un alt partid separatist catalan, ERC (Stânga republicană din Catalonia), cerând între altele o amnistie pentru responsabilii tentativei de secesiune, solicitare denunţată de dreapta şi extrema dreaptă şi criticată inclusiv în rândul socialiştilor.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
Cum arată Susan Boyle la 63 de ani. Femeia care a impresionat o lume întreagă în 2009 și a devenit un star...
Film Now
Ana de Armas, zâmbet dulce pe plajă. Actrița și-a etalat silueta într-o bustieră și fustă mini, în imagini de...
Adevarul
China trimite Rusiei „ajutor letal" pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada"
Newsweek
Armata și serviciile secrete ruse, la cuțite. Șoigu nu-și mai poate apăra generalii de FSB
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Șerpii provoacă panică în mai multe orașe din România. Jandarmii intervin pentru a-i îndepărta din mașini...
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta