Șoigu spune că Rusia „nu are niciun interes” să atace țările NATO

Data publicării:
Serghei Şoigu
Serghei Şoigu declară că Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO. Foto: Profimedia

Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri într-un discurs ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, citat de agenţia rusă TASS, preluată de Reuters, potrivit Agerpres. 

Şoigu a mai declarat vineri, la o reuniune a Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) de la Astana, potrivit sursei citate, că Washingtonul prelungeşte deliberat conflictul din Ucraina, exercitând o presiune fără precedent inclusiv asupra partenerilor săi.

De asemenea, Şoigu a acuzat blocurile QUAD (formată din SUA, Australia, Japonia şi India) şi AUKUS (SUA, Australia şi Regatul Unit) conduse de Washington că încearcă să schimbe structura de securitate din regiunea Pacific pentru a li se potrivi propriilor interese.

Pe de altă parte, Rusia şi China continuă să-şi intensifice cooperarea militară, a declarat Şoigu, relatează agenţia de ştiri rusă RIA, preluată de Reuters. Abordările Rusiei şi ale Chinei asupra unor probleme internaţionale coincid, a spus el.

În acelaşi timp, a avertizat Şoigu, loviturile ucrainene de la centrala nucleară Zaporojie riscă să provoace consecinţe catastrofale, potrivit TASS. Şoigu a mai afirmat că Ucraina este ajutată de parteneri străini să pregătească acte de sabotaj pe teritoriul rus. El nu a furnizat probe pentru a-şi susţine afirmaţiile, notează Reuters. Rusia şi Ucraina se acuză una pe alta de comportament militar neglijent la centrala nucleară de la Zaporojie.

Serghei Şoigu a mai spus la reuniunea OCS că Rusia şi aliaţii săi din Asia ar trebui să-şi extindă exerciţiile militare în contextul în care se confruntă cu ameninţarea directă a unor tentative ale SUA de a-şi extinde influenţa de securitate în regiune.

OCS este o alianţă de securitate din care fac parte Rusia, India, China, Iran, Pakistan, Kazahstan, Uzbekistan, Kirghizstan şi Tadjikistan. „Cred că toţi cei prezenţi împărtăşesc opinia că desfăşurarea de infrastructură militară în regiune de către SUA şi aliaţii lor este inacceptabilă”, a spus Şoigu.

„Astfel de intenţii trebuie privite ca o ameninţare directă la spaţiul OCS”, a adăugat el.

Statele membre OCS ar trebui să extindă amploarea şi perimetrul exerciţiilor lor militare, a mai spus Şoigu la reuniunea de la Astana.

Discursul său a scos în evidenţă şi dorinţa Rusiei de a întări legăturile militare cu partenerii din Asia şi de a rezista unei eroziuni a influenţei sale în pofida exigenţelor intense asupra armatei sale ale războiului din Ucraina.

În ţară, poziţia lui Şoigu este supusă unei examinări mai aprofundate decât de obicei după arestarea unuia dintre adjuncţii săi în weekend într-un scandal de luare de mită, o evoluţie care ameninţă să-l slăbească politic, comentează Reuters.

Şoigu a spus că principala ameninţare în Asia Centrală vine de la „grupuri teroriste radicale din Afganistan”. El a precizat că SUA fac eforturi pentru a-şi restabili influenţa în regiune, care a fost pierdută după retragerea trupelor lor din Afganistan în 2021.

Gruparea Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru uciderea a aproape 140 de oameni într-un atentat de la o sală de concerte de la Moscova de luna trecută, iar SUA susţin că filiala afgană a grupării a plănuit atacul. Şoigu a repetat acuzaţia Rusiei că Ucraina este în spatele atacului, care a fost respinsă de Kiev şi Washington.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...