Șeful republican din Camera Reprezentanților cedează și anunță că va supune la vot pachete de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan

Data actualizării: Data publicării:
Stopgap Vote Jan 18
Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor a SUA, Mike Johnson. Foto: Profimedia

Republicanii din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA au prezentat, miercuri, un pachet de 61 de miliarde de dolari în ajutoare militare pentru Ucraina, o schimbare nesperată de atitudine după ce, vreme de luni de zile, acoliții lui Trump au blocat orice fel de ajutor. De asemenea, un proiect de lege asumat de republicani urmează să ofere Israelului 26,38 de miliarde de dolari în ajutor militar, conform textului legii făcut public de comisiile competente de la nivelul forului american, relatează Times of Israel.

În jur de patru miliarde din aceste fonduri sunt destinate înlocuirii rachetelor interceptoare ale Iron Dome și altor sisteme israeliene de apărare cu rază scurtă și medie de acțiune.

Alte 4,4 miliarde vor fi folosite pentru a înlocui stocuri consumate de armament, iar 3,5 miliarde sunt pregătite pentru achiziționarea de „sisteme avansate de armament și servicii de apărare”, conform sumarului publicat de Camera Reprezentanților.

Proiectul de lege prevede și 2,4 miliarde pentru forțele americane care sunt desfășurate în Orientul Mijlociu.

1,2 miliarde vor fi destinați programului Iron Beam, prin care se dezvoltă un interceptor de rază scurtă de rachete.

Un proiect de lege separat, prevede și un nou pachet de câteva miliarde de dolari pentru Taiwan. Aceste texte, inclusiv cel care include ajutorul pentru Ucraina, urmează să fie supuse votului sâmbătă seara.

61 de miliarde pentru Ucraina

În februarie, Senatul SUA a adoptat un pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina în valoare de 60 de miliarde de dolari. Atunci, însă, republicanii din Camera Reprezentanţilor au refuzat să examineze textul, motivând fără argumente prin problema imigraționistă de la granița cu Mexicul, o încercare a trumpiștilor de a obstrucționa și de a trage de timp în condițiile în care nu aveau, de fapt, nicio idee reală pentru soluționarea problemei migrației, iar administrația Biden este, oricum, una dintre cele mai conservatoare în ce privește imigrația.

Dacă textele sunt adoptate de Camera Reprezentanţilor, unde republicanii sunt majoritari, proiectele vor trebui să fie examinate din nou de Senat, cu majoritate democrată, înainte de a ajunge în final pe masa lui Joe Biden pentru promulgare.

Președintele Joe Biden a anunțat deja, miercuri, că susține ferm propunerea lui Mike Johnson, speaker-ul republican al Camerei, de a furniza ajutoare Ucrainei, Israelului și Taiwanului.

„Camera trebuie să treacă pachetul în această săptămână, urmată rapid de Senat. Voi promulga legea imediat pentru a trimite un mesaj lumi – Suntem alături de prietenii noștri și nu vom permite Rusiei și Iranului să reușească”, a spus Joe Biden.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri