O foamete în masă şi mortală în Fâşia Gaza ar accelera probabil violenţele şi ar duce la un conflict pe termen lung, a avertizat marţi secretarul american al apărării, Lloyd Austin. El respinge acuzaţiile potrivit cărora Israelul ar fi responsabil pentru un genocid în desfăşurare în enclava palestiniană.
La şase luni de la începutul campaniei aeriene şi terestre a Israelului în Fâşia Gaza, declanşată de atacul grupării Hamas în 7 octombrie asupra sudului Israelului, enclava devastată se confruntă cu risc de foamete generalizată şi de boli, aproape toţi locuitorii săi fiind lipsiți acum de adăpost.
Agenţiile umanitare se plâng că Israelul nu asigură un acces suficient la alimente, medicamente şi alte produse umanitare necesare. Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a acuzat Israelul că foloseşte foametea ca armă de război.
Întrebat în cadrul unei audieri în Senat care ar fi impactul unei foamete în masă mortale, Lloyd Austin a răspuns: „Va accelera violenţa şi, ca efect, va duce la un conflict pe termen lung”.
„Nu trebuie să se întâmple. Trebuie să continuăm să facem tot ceea ce putem, şi facem asta, pentru a-i încuraja pe israelieni să ofere asistenţă umanitară”, a declarat Austin în faţa Comisiei pentru Forţele Armate din Senat.
Israelul a declarat că ajutoarele ajung acum mult mai repede în Gaza, dar volumul este contestat, în timp ce ONU afirmă că acestea sunt mai mici decât minimul necesar pentru a satisface nevoile umanitare.
Austin: Nu există dovezi de genocid
Austin a adăugat că un eşec israelian de a separa poporul palestinian de gruparea islamistă palestiniană Hamas „ar genera doar mai mult terorism”. Cu toate acestea, oficialul american a apărat Israelul de acuzaţiile potrivit cărora ar fi comis genocid în Fâşia Gaza.
„Nu avem dovezi în acest sens”, a declarat Lloyd Austin.
Într-o convorbire telefonică purtată săptămâna trecută cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, preşedintele american Joe Biden a ameninţat că va condiţiona sprijinul SUA pentru ofensiva Israelului în Gaza de luarea de către acesta a unor măsuri concrete pentru a proteja lucrătorii umanitari şi civilii.
A fost pentru prima dată când Biden, un democrat şi un susţinător fervent al Israelului, a încercat să folosească ajutorul american pentru a influenţa comportamentul militar israelian, notează Reuters.
Preşedintele a fost supus unor presiuni enorme din interiorul partidului său democrat pentru a face mai mult pentru rezolvarea catastrofei umanitare pentru civilii palestinieni în urma atacurilor israeliene.
O personalitate marcantă a partidului, Nancy Pelosi, fostă şefă a Camerei Reprezentanţilor şi un aliat-cheie al lui Biden, a semnat vinerea trecută o scrisoare din partea a zeci de congresmeni democraţi care îndeamnă la oprirea transferurilor de arme către Israel.
Editor : B.P.