Șeful ONU face un nou apel de încetare a focului în Fâșia Gaza și cere acces total pentru ajutoarele umanitare

Data publicării:
EGYPT RAFAH CROSSING ANTONIO GUTERRES VISIT
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a vizitat și un spital unde palestinienii răniți sunt tratați. Sursa foto: Profimedia Images

Secretarul general al ONU Antonio Guterres, aflat în vizită în Egipt, a făcut nou apel pentru o încetare imediată a focului în Gaza și acces „total, neîngrădit” la ajutoarele umanitare în toată enclava palestiniană, scrie BBC.

„Este timpul să reducem armele la tăcere”, a spus Guterres, într-o declarație făcută în vizita sa în Egipt, la conferința de presă organizată pe partea egipteană a trecerii Rafah cu Fâșia Gaza.

El a cerut, de asemenea, Israelului să ofere acces „total, neîngrădit” la bunurile umanitare în toată Gaza.

O evaluare a securității alimentare susținută de ONU în această săptămână a spus că 1,1 milioane de oameni din Gaza se luptă cu foametea „catastrofală”.

Acesta a adăugat că o foametea provocată de om în nord este iminentă de acum până în mai.

Guterres, care a spus că a venit la Rafah „pentru a sublinia durerea palestinienilor din Gaza”, a vorbit la o zi după ce Rusia și China au blocat un proiect de rezoluție al SUA prezentat ONU, care a cerut o încetare a focului legată de eliberarea ostaticilor din Gaza.

"Este timpul să inundăm cu adevărat Gaza cu ajutoare salvatoare. Alegerea este clară: fie bombardamente, fie foamete. Camioanele de ajutor blocate pe partea egipteană a graniței reprezintă ceva scandalos și imoral", a spus Guterres, care a cerut, de asemenea, eliberarea ostaticilor israelieni.

"Vreau ca palestinienii din Gaza să știe: nu sunteți singuri. Oamenii din întreaga lume sunt revoltați de ororile la care asistăm cu toții în timp real. Palestinienii din Gaza rămân blocați într-un coșmar permanent", a adăugat el.

 Șeful ONU a cerut din nou Israelului să îndepărteze obstacolele din calea furnizării de ajutor.

„Este evident că aceste obstacole fac parte din modul în care este condus acest război în Gaza”, a adăugat el.

Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, i-a răspuns lui Guterres pe X (fostă Twitter), declarând că șeful ONU „a dat vina pe Israel pentru situația umanitară din Gaza”, fără a condamna luptătorii Hamas care „jefuiesc” ajutorul.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Trecerea Rafah este unul dintre principalele puncte de intrare pentru ajutoare în Gaza, unde lungi cozi de camioane cu ajutoare așteaptă aprobarea israeliană să treacă.

Țările occidentale și grupurile de ajutor au criticat Israelul pentru procesul său de inspecție, acuzat că a încetinit intrarea ajutorului atât de necesar.

Anterior vizitei, Guterres s-a întâlnit cu angajații umanitari ai ONU în el-Arish, orașul egiptean cel mai apropiat de Gaza, unde o mare parte din ajutoarele internaționale pentru enclavă sunt livrate și stocate. Ulterior, el a vizitat un spital unde palestinienii răniți sunt tratați.

Călătoria sa are loc în timp ce Israelul intenționează să lanseze o operațiune terestră în Rafah. Mai mult de jumătate dintre cei 2,3 milioane de palestinieni din Gaza se adăpostesc în orașul din sud, unde Israelul spune că liderii Hamas se ascund și batalioanele Hamas încă operează.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a sfidat criticile internaționale la adresa ofensivei planificate, scrie BBC, declarând că „nicio presiune internațională nu va împiedica Israelul” să-și atingă toate obiectivele de război.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri