Scenariul dezastrului din Pacific. Ce se întâmplă dacă China ar invada Taiwan: Marina chineză în ruine, două portavioane SUA scufundate

Data actualizării: Data publicării:
Exerciții militare desfășurate de Taiwan
Exerciții militare desfășurate de Taiwan. Sursa foto: Profimedia Images

O invazie a Taiwanului în 2026 ar însemna mii de morți printre soldații chinezi, americani, taiwanezi și japonezi și este puțin probabil să se încheie cu o victorie a Beijingului, potrivit unui important think tank independent american, care a realizat scenarii ale posibilului conflict care preocupă liderii militari și politici din Asia și SUA.

Un război asupra Taiwanului s-ar încheia probabil cu victoria SUA, însă ar lăsa armata americană într-o stare la fel de dezastruoasă ca armata chineză înfrântă. La finalul conflictului, cel puțin două portavioane se vor afla pe fundul Oceanului Pacific și marina modernă a Chinei, cea mai mare din lume, ar fi în ruine.

Acestea sunt câteva dintre concluziile obținute de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) după ce a derulat ceea ce susține a fi cele mai complexe simulări de război realizate vreodată pe tema unui posibil conflict asupra Taiwanului - insula democrată cu 24 de milioane de locuitori despre care Partidul Comunist din China susține că face parte din teritoriul său suveran, deși n-a controlat-o niciodată.

Președintele chinez Xi Jinping a refuzat să excludă folosirea forței militare pentru a aduce insula sub controlul Beijingului.

Jurnaliștii CNN au văzut o copie avansată a raportului intitulat "Prima bătălie a următorului război", realizat pe baza celor peste 20 de simulări desfășurate de CSIS. Grupul a spus că proiectul era necesar pentru că simulările anterioare, guvernamentale și private, nu au oferit publicului și factorilor de decizie o perspectivă clară asupra felului în care s-ar desfășura un conflict în Strâmtoatea Taiwan.

"Nu există simulări neclasificate privind un conflict SUA-China", spune Mark Cancian, unul dintre cei lideri ai proiectului și consultant al CSIS. "Dintre simulările neclasificate, ele sunt realizate de obicei o dată sau de două ori". CSIS a desfășurat simularea de 24 de ori pentru a răspunde la două întrebări fundamentale: "Ar avea succes invazia?" și "Care ar fi costul ei?"

Răspunsurile probabile la întrebări ar fi "Nu" și "Enorme", arată raportul CSIS.

"SUA și Japonia pierd zeci de nave, sute de avioane și mii de soldați. Asemenea pierderi ar afecta poziția globablă a SUA ani la rând", arată raportul. În cele mai multe scenarii, Marina SUA pierde două portavioane și între 10 și 20 de alte nave. Aproximativ 3.200 de soldați americani ar fi uciși în cele trei săptămâni de luptă, aproape jumătate din pierderile SUA din 20 de ani de lupte în Irak și Afganistan.

"China, de asemenea, suferă pierderi grele. Marina militară e în ruine, majoritatea forțelor amfibii sunt scoase din uz și zeci de mii de soldați sunt prizonieri de război", arată raportul CSIS, care adaugă că aproximativ 10.000 de soldați chinezi ar fi uciși, 155 de avioane ar fi distruse și 138 de nave scufundate.

Taiwanul ar fi distrus

Scenariile CSIS dezvăluie o situație sumbră pentru insulă, chiar dacă invazia chineză este un eșec.

"Armata Taiwanului nu este distrusă, însă suferă pierderi grele și după conflict rămâne să apere o economie degradată pe o insulă fără energie electrică și servicii de bază" arată raportul CSIS. Taiwan ar pierde 3.500 de soldați, iar întreaga sa marină militară, alcătuită din 26 de fregate și distrugătoare ar fi scufundată.

În același timp, Japonia probabil va pierde 100 de avioane de luptă și 26 de nave de război, după ce bazele americane aflate pe teritoriul japonez ar fi atacate de China.

Cu toate acestea, organizația CSIS a anunțat că nu vrea ca raportul său să susțină că "un război pentru Taiwan este inevitabil sau chiar probabil".

"Conducerea chineză ar putea adopta o strategie de izolare diplomatică, presiuni sau sancțiuni economice la adresa Taiwanului", se mai arată în document.

Dan Grazier, membru al organizației Project on Government Oversight (POGO), vede puțin probabilă o invazie directă a Taiwanului. O asemenea operațiune militară ar întrerupe imediat fluxurile de import și export pe care economia chineză se bazează pentru supraviețuire, spune Grazier pentru CNN, iar întreruperea comerțului ar risca să producă prăbușirea economiei chineze în scurt timp. China se bazează pe importurile de alimente și carburanți pentru a-și alimenta motorul economic, spune Grazier, ceea ce îi lasă puțin spațiu de manevră.

"După părerea mea, chinezii vor face tot ce pot pentru a evita un conflict militar cu oricine", spune Grazier. Pentru a contesta dominația mondială a SUA, China se va folosi de puterea economică și industrială.

China pune presiune pe Taiwan

China a pus presiune pe insulă în ultima perioadă, trimițând avioane de luptă peste linia mediană din Strâmtoarea Taiwan, dar și în zona de indentificare aeriană a insulei. Totodată, vorbind la cel de-Al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping a fost aplaudat după ce a spus că țara sa va încerca o reunificare pașnică, însă că "nu vor promite niciodată să renunțe la folosirea forței și că își rezervă dreptul de a lua orice măsură e necesară".

Președintele Joe Biden a spus în mai multe rânduri că SUA vor apăra Taiwanul în cazul unui atac chinez, chiar dacă Pentagonul a insistat că nu există nicio schimbare de Washingtonului privind politica "O singură China". În cadrul acestei politici, SUA recunoaște Taiwanul ca fiind parte din China.

Cele patru condiții

Raportul CSIS susține că patru constante au reieșit în cele 24 de simulări, prin care trupele SUA să oprescă trupele chineze să preia controlul insulei:

- trupele taiwaneze trebuie țină sub control zonele unde soldații chinezi vor debarca

- trupele SUA trebuie să-și poată folosi bazele din Japonia pentru operațiuni militare

- SUA trebuie să aibă multe rachete anti-navă cu rază lungă de acțiune care să lovească marina chineză

- SUA trebuie să înarmeze puternic Taiwanul înainte de începerea luptelor și să intervină cu forțele proprii imediat

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
De ce Regele Charles ține mereu mâinile în buzunar sau la spate. Își ascunde degetele?
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez, detaliul care amplifică zvonurile privind divorțul de Ben Affleck: „Lipsă de integritate și...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...