Rusia şi-ar putea reduce nivelul relaţiilor diplomatice cu SUA dacă îi vor fi confiscate activele

Data actualizării: Data publicării:
Serghei Riabkov la birou
Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov. Foto: Profimedia

Rusia ia în considerare reducerea nivelului relaţiilor sale diplomatice cu Statele Unite dacă guvernele occidentale vor continua cu propunerile de confiscare a activelor ei îngheţate, a declarat joi viceministrul de externe Serghei Riabkov, citat de agenţia de presă de stat RIA, preluată de Reuters.

Grupul de naţiuni G7 caută să folosească active financiare ruseşti în valoare de aproape 300 de miliarde de dolari, îngheţate de sancţiuni din 2022, pentru a sprijini Ucraina, aflată acum în al treilea an de luptă împotriva invaziei ruseşti.

Cu toate acestea, cum ar putea fi făcut acest lucru rămâne extrem de complex, dat fiind faptul că ar crea un precedent controversat, notează Reuters.

Riabkov a spus că Moscova va riposta economic şi politic dacă activele ar fi confiscate.

„Reducerea nivelului relaţiilor diplomatice este una dintre opţiuni, desigur. Mulţi reprezentanţi de rang înalt din guvernul nostru au vorbit deja despre problemele răspunsului nostru financiar, economic şi material la acest pas (confiscarea - n.r.), pe care îi avertizăm pe oponenţii noştri, ca şi până acum, să nu-l facă”, a declarat el, citat de RIA.

„Acum analizăm forma optimă de reacţie, în care contramăsurile includ acţiuni împotriva activelor oponenţilor noştri occidentali, precum şi măsuri de răspuns diplomatic”, a adăugat el, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

El nu a precizat ce ar putea presupune scăderea nivelului relaţiilor diplomatice. Kremlinul a caracterizat starea actuală a legăturilor cu Statele Unite ca fiind „sub zero”, deşi nu a avut loc nicio degradare oficială a relaţiilor de la începutul războiului din Ucraina.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri