Site-ul deschide.md a publicat mai multe fotografii care ilustrează practicile de recrutare ale armatei ruse, iar autenticitatea imaginilor a fost confirmată și de Ministerul de Externe al Moldovei.
Fotografia publicată de deschide.md a fost făcută acum câteva zile într-o localitate din stânga Nistrului, așadar, pe teritoriul autoproclamatei regiuni Transnistrene. Aici, armata rusă a amplasat corturi în care sunt expuse uniformele și în care ofițerii le explică celor interesați care sunt oportunitățile înrolării. Cei de la deschide.md spun că s-ar fi împărțit și fluturași cu informațiile respective și că deși nu reprezintă neapărat o practică nouă, recrutările ar fi luat amploare de la începutul anului.
„Rusia, în acest moment, blocată într-un fel între Republica Moldova și Ucraina, Rusia din Transnistria ma refer, nu mai poate să aducă soldați din Federația Rusă atât de simplu”, explică politologul Dan Dungaciu.
Pe scurt, rușii au interzis în spațiul aerian al Ucrainei și nici Moldova nu mai permite transporturi militare. Așa că pentru a completa efectivele armatei din Transnistria, Rusia e nevoită să se bazeze aproape exclusiv pe recrutări locale. În mod normal, erau primiți în armată cei care aveau cetățenie rusă și în Republica Moldovă există foarte mulți oameni aflați în această situație. În ultimul an, baza de selecție s-a extins foarte mult, căci Vladimir Putin a semnat un decret prin care și cetățenilor li s-a permis înrolarea. Cum salariul mediu al unui soldat rus este de aproximativ 500 de dolari, măsura s-a dovedit extrem de populară în fostele republici sovietice din Asia Centrală, dar și în Abhazia sau Osetia. Asemenea Transnistriei, sunt regiuni cu statut incert, în care Rusia alimentează conflicte vechi de zeci de ani. Problema este că Republica Moldova nu prea are cum să se opună recrutărilor făcute de Armata Rusă. Poate, cel mult, să o facă la nivelul unui protest diplomatic, așa cum a făcut-o și miercuri.
Ministerul moldovean de Externe a somat Rusia să înceteze recrutarea ilegală în armata rusă a cetățenilor de pe teritoriul Republicii Moldova, relatează Europa Liberă. Potrivit unui comunicat al diplomației de la Chișinău, Ambasadei ruse de la Chișinău i-a fost adresată o notă verbală, după ce au fost observate recent acțiuni de recrutare în stânga Nistrului, în localitatea Ternovca, raionul Slobozia - semnalate de presa moldoveană.
Ministerul moldovean de Externe afirmă că acest caz și altele similare încalcă legislația moldoveană, dreptul internațional și înțelegerile cu Rusia.
Și în aprilie se întâmpla același scenariu. Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a chemat atunci pe ambasadorul Rusiei la Chişinău să dea explicaţii despre o campanie de recrutare a cetăţenilor moldoveni în armata rusă.