Rusia stârneşte din nou îngrijorare, după ce a mutat rachete nucleare Iskander-M nucleare în enclava Kalingrad, adică chiar la graniţa cu Alianţa Nord Atlantică. Enclava Kaliningrad se învecinează cu Polonia și Lituania.
Ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, a declarat luni că transferul rachetelor Iskander este un răspuns inadecvat pe care Moscova îl dă activităților NATO din regiune.
Moscova susține însă că aceste sisteme au fost duse de mai multe ori acolo şi sunt folosite doar la exerciţii militare.
Occidentul nu este convins. Un oficial al serviciilor secrete americane crede că mutarea acelor rachete este modul în care Rusia îşi exprimă nemulţumirea faţă de NATO. Mai ales că unul dintre proiectile a fost special lăsat la vedere pentru a fi observat de sateliţii americani.
Și Lituania a anunțat că va înainta Moscovei un protest oficial. „Desfășurarea rachetelor nu numai că va spori tensiunile în regiune, dar e posibil să încalce și tratatele internaționale care limitează deplasarea rachetelor balistice cu raza de peste 500 de kilometri”, a declarat ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius. „Va fi un Consiliu NATO -Rusia și acesta se conturează ca unul dintre subiectele de pe agendă”, a adăugat el.
Unele versiuni modificate ale rachetelor Iskander pot lovi ținte situate la 700 de kilometri, ceea ce ar face, de pildă, ca Berlinul să fie în raza de acțiune, a explicat Linkevicius.
„Asta e tactica rusă obișnuită – să escaladezi tensiunile, să creezi discordie și apoi să aștepți de peste tot concesii. Aș vrea să sper că de data aceasta nu va merge”, a mai spus șeful diplomației lituaniene.
În urmă cu o săptămână, președintele rus Vladimir Putin a suspendat tratatul cu SUA privind reducerea stocurilor de arme cu plutoniu, precizând că este un răspuns la actele „inamicale” ale Washingtonului.