Rogozin: Republica Moldova îşi poate pierde integritatea teritorială din cauza apropierii de România

Data actualizării: Data publicării:
CmnENNOWgAA5hqu

 

„Este evident până şi pentru cei mai înverşunaţi susţinători ai unificării cu România că dacă (Republica) Moldova face un pas către România, regiunea Transnistria va cădea odată cu acest pas”, declară vicepremierul rus, potrivit Agerpres.

Dacă Republica Moldova vrea să se unească cu România, „atunci mai bine lasă regiunea Transnistria să plece pe cale amiabilă, iar dacă nu vrea în România, dacă vor să rămână un stat suveran, un stat deştept care să-şi protejeze toţi cetăţenii, atunci va dura ani, însă aceşti ani nu vor fi trecut zadarnic, până la restaurarea integrităţii teritoriale”, afirmă el.

Rogozin apreciază că este imposibil acum să se reia negocierile cu privire la statutul Transnistriei, iar în opinia sa niciuna dintre părţi nu este pregătită în acest sens.

„Am fost foarte aproape să soluţionăm această problemă, însă cineva s-a speriat de altcineva. Iar situaţia s-a inversat. Eu propun acum o continuare a politicii micilor acţiuni bune”, a spus emisarul special al preşedintelui rus Vladimir Putin în regiunea separatistă moldoveană Transnistria.

„Trebuie să facem abstracţie de perspective vagi şi să începem să abordăm probleme importante pentru oameni”, îndeamnă copreşedintele Comisiei interguvernamentale ruso-moldovene pentru Comerţ şi Cooperare economică, evocând „serviciile feroviare, regimul de trecere a frontierei, înregistrarea bunurilor, numere de înmatriculare a vehiculelor”.

„Aceste relaţii naturale este necesar să fie permise pentru ca oamenii să poată simţi beneficiile apropiereii”, a apreciat reprezentantul Guvernului rus.

„Atunci când nu e nimic, iar noi începem să vorbim despre viitorul statut al regiunii Transnistria în cadrul statului moldovean, e ca şi cum ar vorbi un neputincios despre Kama Sutra”, a continuat Rogozin.

El a apreciat săptămâna aceasta că lucruri „mărunte” şi utile precum facilitarea circulaţiei şi schimbul de bunuri vor fi în beneficiul ambelor părţi.

„Credem că practica unor lucruri mărunte dar folositoare va fi în beneficiul ambelor maluri ale Nistrului, iar partea rusă a îndemnat partea moldoveană să facă aceste lucru şi să accelereze procese necesare în principiu”, a declarat Rogozin într-o întâlnire cu lideri transnistreni la Tiraspol, precizând că se referă la facilitarea circulaţiei, schimul de bunuri, înregistrarea încărcăturilor transportate şi a bunurilor.

„Din fericire, avem de-a face cu parteneri pragmatici la Chişinău”, adăuga el.

Rogozin afirmă că aceste comunicări cu Tiraspolul au avut loc la Moscova în ultimii ani, în principal din cauză că drumul către liderii separatişti trece pe la Chişinău, după criza din Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei.

El a denunţat totodată o blocadă şi o izolare impusă Tiraspolului, reiterând interesul constant al Moscovei afacerile regiunii moldovene.

„Compatrioţii noştri, cetăţenii noştri trăiesc acolo. Astfel că indiferent cât de dificilă este situaţia politică, vă puteţi baza întotdeauna pe Federaţia rusă”, le-a transnis el separatiştilor proruşi.

Transnistria, o regiune rusofonă şi rusofilă din estul Republicii Moldova, situată la frontiera cu Ucraina, şi-a proclamat independenţa faţă de Chişinău, fără să fie recunoscută vreodată de comunitatea internaţională sau Moscova, în urma destrămării fostei Uniuni Sovietice, în 1991.

Ea a funcţionat cu guverne proruse nerecunoscute internaţional de atunci.

La fel ca alte regiuni separatiste proruse din regiune - Osetia de Sud în Georgia şi Donbas în Ucraina -, Transnistria cooperează îndeaproape cu forţele ruse.

Moscova a staţionat aproximativ 1.500 de militari în această regiune moldoveană în cadrul unei misiuni de menţinere a păcii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit cu Valencia înainte și după inundațiile catastrofale provocate de fenomenul DANA
Digi FM
"Am localizat mașina, dar ei nu sunt aici". Mărturia unei românce din Spania, ai cărei părinți au dispărut în...
Pro FM
Val de reacții după ce Delia a apărut pe rețelele de socializare într-o altă ținută extravagantă: „Ce este în...
Film Now
Winona Ryder a împlinit 53 de ani. De ce se simte norocoasă alături de partenerul ei: „Avem multe în comun”
Adevarul
Cum se declanșează o afecțiune care provoacă degradarea celulelor creierului. Simptomele bolii apar între 30...
Newsweek
Cu cât crește o pensie dacă vei cumpăra între 1 și 6 ani de vechime? Termenul expiră în 2 luni
Digi FM
Ce este DANA, fenomenul extrem care a lovit Spania. Inundații devastatoare și aproape 100 de morți
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Tim Burton, apariție rară alături de cei doi copii ai lui. Billy Ray și Nell au moștenit trăsăturile tatălui...
UTV
Ilona Brezoianu a povestit despre modul inedit in care si-a cunoscut sotul. „E o poveste cu final fericit."