Video În Rusia se votează cu cerneală care dispare de pe buletinul de vot

Data actualizării: Data publicării:
vot Rusia

În unele secții de vot din Rusia se folosește cerneală care dispare, scrie Kiev Post, preluând imagini publicate de portalul rusesc independent Sirena. Voturile care nu sunt pe placul regimului pot fi astfel șterse prin încălzire, iar buletinul completat apoi „cum trebuie”, explică Kiev Post tehnica folosirii cernelii care dispare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit Kiev Post, dovezile video prezentate de Sirena arată că în unele secții de votare din Rusia (regiunile Kursk și Rostov pe Don) au fost distribuite pixuri speciale cu cerneală care dispare pentru a fi folosite la alegerile prezidențiale din weekend. Acest lucru le permite agenților lui Putin din partidul Rusia Unită să schimbe voturile în care nu sunt în favoarea actualului lider de la Kremlin, mai arată surse menționată.

Pixurile au fost furnizate în cutii sigilate cu emblema oficială a Comisiei Electorale Centrale din Rusia, potrivit unor surse citate de Sirena. 

Cerneala folosită pentru a marca buletinul de vot al alegătorilor pare normală, dar poate fi făcută să dispară atunci când este încălzită cu bricheta.

Buletinele de vot necompletate sunt considerate invalide, dar prin ștergerea selecției inițiale se poate „vota” din nou, explică Kiev Post.

Tehnica nu este folosită prima oară

Kiev Post observă că, în mod ironic, această tehnică a fost întâlnită pentru prima dată la alegerile prezidențiale din Ucraina din 2004, care au fost câștigate de Viktor Ianukovici, înainte de a fi anulate ulterior.

Site-ul rus de știri Gazeta.ru relatează că această tactică a fost folosită pe scară largă la alegerile regionale, parlamentare și alte alegeri din Rusia cel puțin din 2009. Liderul partidului „Rusia Justă” din Duma de Stat, Nikolai Levichev, a ridicat problema în legătură cu scrutinul pentru alegerile regionale din Volgograd din acel an și a prezentat dovezi video ale acestui lucru.

El a fost informat de Comisia Electorală Centrală că nu există nicio interdicție formală, legală, privind utilizarea unei astfel de cerneluri în secțiile de votare.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri