Economia Rusiei este paralizată, iar mașinăria de război a lui Putin supraviețuiește doar pentru că își canibalizează companiile de stat, arată doi cercetători de la Universitatea Yale, care susțin că președintele rus nu este nici pe departe unul dintre marii câștigători ai anului 2023, potrivit Insider.
Într-un articol de opinie apărut în Foreign Policy săptămâna trecută, profesorii Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian au combătut ideea că președintele rus Vladimir Putin ar fi unul dintre marii câștigători ai anului 2023, care se bazează pe faptul că economia rusă a demonstrat că este foarte rezistentă.
Sancțiunile occidentale și exodul companiilor multinaționale din Rusia au provocat pierderi uriașe pentru economia Rusiei, au argumentat cei doi cercetători.
„Nu putem cădea în capcana ideii că totul merge bine pentru Putin și nu putem renunța la măsurile eficiente de a pune presiune asupra lui”, au scris Sonnenfeld și Tian, adăugând că Rusia nu s-a îmbogățit din transferul activelor expropriate „fără valoare” ale firmelor occidentale către acoliții lui Putin.
De la începutul invaziei Ucrainei, cel puțin 1 milion de ruși au fugit din Rusia, iar printre aceștia se regăsesc mulți specialiști în IT. Din această cauză, Rusia are acum aproape 5 milioane de locuri de muncă neocupate și se confruntă cu o inflație foarte mare.
În același timp, Rusia a pierdut între februarie 2022 și iunie 2023 capital privat în valoare de 253 de miliarde de dolari, potrivit lui Sonnenfeld și Tian, care au citat informații publicate de banca centrală din Rusia.
„Rusia nu este nici pe departe o superputere economică”
Moscova a pierdut de asemenea accesul la tehnologia și expertiza occidentală pe care multe dintre companiile sale se bazau, în timp ce investițiile străine aproape că s-au epuizat.
Din cauza controlului strict al capitalului, activele rusești valorificate în ruble nu mai au acum nicio valoare pe piețele globale, iar sancțiunile care au rupt Moscova de o mare parte a sistemului financiar internațional au împiedicat companiile rusești să mai facă tranzacții pe piața occidentală.
„Rusia, care nu a aprovizionat niciodată economia globală cu niciun produs finit – industrial sau de consum – este paralizată”, au spus Sonnenfeld și Tian. „Nu este nici pe departe o superputere economică, aproape toate resursele sale primare putând fi cu ușurință substituite din alte părți. Mașinăria de război este împinsă doar de canibalizarea întreprinderilor controlate acum de stat.”
Până și Kremlinul se pregătește pentru vremuri grele în viitorul apropiat. Guvernatoarea băncii centrale ruse, Elvira Nabiullina, a spus că se așteaptă ca în curând să fie introduse și mai multe sancțiuni.
Cu toate că Rusia a făcut față în ultimii doi ani furtunilor economice care s-au abătut asupra sa, Nabiullina a avertizat că nimeni nu ar trebui să trăiască sub impresia că țara va rezista în continuare fără probleme. Presiunea din partea sancțiunilor se va intensifica, iar țara trebuie să se pregătească pentru asta, a mai spus guvernatoarea băncii centrale din Rusia.
Editor : Raul Nețoiu