Analiză Washington Post. De ce nu trebuie să se teamă Occidentul de Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin Visits Hungary
BUDAPEST, HUNGARY - FEBRUARY 17: Russian President Vladimir Putin speaks to the media with Hungarian Prime Minister Viktor Orban at Parliament on February 17, 2015 in Budapest, Hungary. Putin is in Budapest on a one-day visit, his first visit to an EU-member country since he attended ceremonies marking the 70th anniversary of the D-Day invasions in France in June, 2014. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Cu o economie slăbită și o criză demografică alarmantă, Rusia este mult mai puțin amenințătoare decât pare, potrivit unei analize Washington Post. Practic, Rusiei îi lipsesc resursele cu care să își alimenteze pretențiile de mare putere, adaugă sursa citată.

Vladimir Putin Visits Hungary
Vladimir Putin / FOTO: Gulliver/Getty Images

Washington Post enumeră cinci motive pentru care Occidentul nu ar trebui să se teamă de Rusia, în ciuda implicării acesteia în Siria și în politica statelor vestice.

1. Economia rusă este slăbită, iar PIB-ul Rusiei – de zece ori mai mic decât cel al SUA. Chiar și în perioadele în care cotațiile țițeiului au atins nivelul maxim, economia rusă nu a putut concura cu cea americană.
Este adevărat că PIB-ul Rusiei a crescut de aproape 9 ori în perioada 2000-2013, dar recenta prăbușire a prețurilor hidrocarburilor a lovit din plin și a provocat recesiune economică. Anul acesta, analiștii se așteaptă la o „creștere economică minimală”, scrie Washington Post.
Potrivit Băncii Mondiale, peste 21 de milioane de ruși (aproximativ 15% din populație) trăiesc sub pragul sărăciei. În plus, 41% dintre ruși fac cu greu rost de bani pentru haine și alimente.

2. Criza demografică se acutizează. Rata fertilității a ajuns la 1,7 nașteri/femeie, sub pragul necesar de 2,1.

Pe de altă parte, speranța medie de viață este de doar 64 de ani în cazul bărbaților, mai mică chiar și decât în Coreea de Nord.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 30% dintre decese sunt cauzate de alcool, o altă mare problemă pentru sănătatea populației fiind SIDA. În aceste condiții, numărul locuitorilor va scădea cu 16% în 2050.

3. Nu prea mai sunt bani pentru Cecenia și Crimeea. Rusia continuă să cheltuiască anual 10 miliarde de dolari pentru regiuni instabile și cu probleme, precum cele două.
Economia Rusiei fiind regionalizată, doar 14 dintre cele 83 de regiuni aduc la bugetul federal mai mulți bani decât primesc, iar resursele se împuținează.

4. Cheltuielile militare trebuie să scadă. Din cauza economiei tot mai slabe, bugetul militar al Rusiei a scăzut în 2016, pentru prima oară din anii '90. Se anticipează că, până în 2020, bugetul pentru apărare al Rusiei va fi mai mic decât cel al Franței. Asta pentru că dezechilibrul între banii pentru armată și cei pentru sănătate, de exemplu, nu poate continua la nesfârșit.

5. Probleme sociale vor crea reale probleme regimului politic și nu este exclusă răsturnarea regimului aflat la putere. O criză economică profundă va scoate lumea în stradă. Potrivit unui sondaj din 2017, 32% dintre ruși au declarat că ar demonstra dacă în orașul lor ar fi organizat un protest.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...