Rusia susține că a dezvoltat un vaccin anti-Covid cu eficiență de 100%

Data publicării:
doza de vaccin anti-covid din Rusia
Vaccinul rusesc Sputnik-V a fost lansat în august 2020. Foto: Profimedia Images

Mai multe institute din Rusia au anunțat că au început proiecte pentru dezvoltarea unor alte vaccinuri împotriva coronavirusului și că noile seruri s-ar afla în diferite faze de testare. Rușii susțin chiar că unul dintre aceste vaccinuri ar fi „eficient în proporție de 100%”. 

Rusia a fost prima țară care a autorizat un vaccin anti-Covid, Sputnik V. Acesta a primit autorizația la sfârșitul verii, însă cercetătorii occidentali s-au arătat sceptici cu privire la eficiența și siguranța serului produs în Rusia. După lansarea lui Sputnik V, dezvoltat de centrul Gamaleya de la Moscova, rușii au anunțat că cel mai avansat dintre noile proiecte este cel al vaccinului „EpiVacCorona”. Cercetătorii ruși de la Agenția sanitară rusă spun că pe baza testelor preliminare, vaccinul ar fi „100% eficient” împotriva Covid-19, conform Reuters, citat de Agerpres.

Datele, bazate pe testele clinice din faza I şi II, au fost date publicităţii cu puţin timp înainte de demararea unei celei de-a III-a faze de testare, care în mod normal implică participarea a mii de voluntari umani şi un grup placebo pentru comparaţie.

„Eficienţa vaccinului este compusă din eficienţa sa imunologică şi eficienţa sa de prevenţie”, arată Agenția sanitară rusă. „Conform rezultatelor primelor două faze ale testelor clinice, eficienţa imunologică a vaccinului EpiVacCorona este de 100%”. Primele două faze de testare s-au concentrat asupra siguranţei, reactogenităţii şi imunogenităţii vaccinului candidat. Aceste faze au fost desfăşurate pe un grup de 100 de voluntari cu vârsta între 18 şi 60 de ani.

Rusia a început testarea pe scară largă a vaccinului EpiVacCorona, care este dezvoltat de Institutul Vector din Novosibirsk, în luna noiembrie. EpiVacCorona va putea fi folosit pentru imunizarea în masă a populaţiei începând din luna martie, dacă faza a treia de testare se va încheia cu concluzii pozitive, conform vicepremierului Tatiana Golikova, citată de agenţia Interfax.

Un alt vaccin împotriva noului coronavirus, unul cu administrare intranazală (sub forma unor picături), ce este dezvoltat de Institutul Smorodinţev pentru cercetări ale afecţiunilor gripale din Sankt Petersburg, şi-a demonstrat eficienţa şi siguranţa în testele preclinice, conform declaraţiilor oferite luni de un reprezentant al institutului pentru agenţia rusă TASS.

„Institutul de cercetare asupra gripei Smorodinţev, aparţinând Ministerului rus al Sănătăţii, continuă testele preclinice ale vaccinului său împotriva coronavirusului. Până în prezent, am obţinut rezultate pozitive în ceea ce priveşte siguranţa  şi eficienţa sa imunogenică. Testele desfăşurate vizează eficienţa vaccinului împotriva noului coronavirus pe diferite modele animale”, a declarat purtătorul de cuvânt. Conform reprezentanţilor institutului, mai notează TASS, este vorba despre un vaccin anticoronavirus bazat pe virusul gripal. Un virus gripal atenuat este folosit ca vector pentru a introduce în organism proteine ale coronavirusului şi pentru a declanşa un răspuns imunitar. Vaccinul va fi aplicat sub forma de picături nazale sau spray nazal. Testele preclinice se vor încheia în mai 2021.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Nicole Kidman și Zac Efron, scene fierbinți în cea mai nouă comedie romantică. Îi despart 20 de ani, dar au...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
Putin va lovi 6 țări care oferă arme Ucrainei. Ce riscă România care permite tranzitul armamentului?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...