Ruptura dintre Polonia și UE ajunge într-un punct critic

Data publicării:
polonia steag polonez ue manifestatie shutterstock_634718072
Foto: Shutterstock

Premierul polonez Beata Szydlo a respins ”şantajul” Uniunii Europene vizând să oblige Varşovia să-şi accepte cota obligatorie prin care-i sunt repartizaţi mii de solicitanţi de azil din Italia şi Grecia, relatează AFP, citat de News.ro.

”Nu vom ceda şantajului de a ne fi tăiate o parte din fondurile europene ca să fim pedepsiţi pentru că nu acceptăm relocalizarea unor migranţi din Africa de Nord şi din Orientul Mijlociu”, a declarat Szydlo într-un interviu publicat duminică de revista de dreapta Sieci.

Comisarul european însărcinat cu Migraţia Dimitris Avramopoulos a anunţat la sfârşitul lui iulie că Bruxellesul a declanşat o a doua fază a procedurilor de infringement lansate în iunie împotriva Pragăi, Budapestei şi Varşoviei din cauza refuzului lor de a respecta obligaţiile de găzduire care le revin.

Cele trei ţări - Cehia, Ungaria şi Polonia - ar putea să fie amendate, ceea ce ar însemna, consideră Varşovia, o tăiere a fondurilor europene.

”Fondurile europene şi politica de coeziune sunt pilonii Uniunii Europene, cu acelaşi titlu ca libertatea de mişcare a bunurilor şi serviciilor. Avem dreptul la ele. Insistă, aşadar, ca tratatele europene să fie respectate şi respingem diktatul ţărilor mai mari” în problema cotelor, a adăugat Szydlo.

Pe măsură ce Uniunea Europeană și-a deschis porțile pentru mai multe state, au apărut și diferențele de opinii, în special pe fondul crizei refugiaților. În special grupul Visegrad 4 (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia) și-a exprimat în repetate rânduri nemulțumirea față de impunerea unor cote obligatorii de migranți pe care fiecare țară trebuie să le accepte.

Polonia și-a atras numeroase critici din partea Uniunii Europene după ce a anunțat un program de „reformare a justiției”, care ar afecta independența justiției, susțin experții. Comisia Europeană a avertizat Polonia cu „procedura nucleară”, care ar presupune ca Varșovia să nu mai aibă niciun drept de vot în cadrul Comisiei, dacă nu renunță la pachetul de legi anti-justiție. Acest avertisment ar putea fi însă unul gol, întrucât pentru a demara această procedură este nevoie de votul tuturor statelor membre. Iar Ungaria ar putea fi singura care s-ar opune, pe fondul propriilor sale tensiuni cu Uniunea Europeană.

Având în vedere faptul că Polonia nu pare să dea înapoi, nici măcar prin prisma declarațiilor, Uniunea Europeană, deja afectată de votul Marii Britanii în favoarea Brexitului, ar putea încerca să facă un exemplu și din Polonia, scrie Bloomberg.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...