Români care antrenau forțele din Congo, uciși de rebeli. MAE: Doi cetățeni au murit și patru au fost răniți

Data publicării:
profimedia-0826350303
Doi cetățeni români care antrenau armatele locale din Congo, au fost uciși. Foto: Profimedia Images

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, potrivit informaţiilor disponibile la Celula de Criză Interinstituţională, doi cetăţeni români au murit şi alţi patru au fost răniţi în urma evenimentelor recente din Congo. MAE nu precizează circumstanțele în care aceștia au murit, însă ar fi vorba despre foști militari români care se aflau în Congo pentru a antrena armatele locale, aceștia fiind uciși de o grupare de rebeli.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului spune că statul român nu este implicat în acest caz decât prin consultanță consulară. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a fost întrebat, joi, despre soarta românilor decedați în Congo.

„Este vorba despre cetățeni români care se aflau în Republica Congo în baza unor angajamente financiare private și atunci statul român în afara unei consultanțe consulară normală nu este implicat în niciun fel în acest caz”, a declarat Constantin.

Ministerul de Externe precizează ca este vorba de doi români care au murit, alți patru fiind răniți.

„Cu privire la evenimentele recente din Republica Democratică Congo (R.D. Congo), MAE informează că monitorizează cu atenție situația, iar la nivelul Celulei de Criză Interinstituțională (CCI) au fost efectuate demersuri pentru verificarea informațiilor din teren pe canale specifice.

Ministerul Afacerilor Externe menționează că CCI funcționează în regim de permanență 24/7 de la momentul activării, inclusiv pentru identificarea de modalități de sprijin pentru cetățenii români care se află în eventuale situații deosebite.

Potrivit informațiilor disponibile la nivelul CCI, la acest moment rezultă decesul a doi (2) cetățeni români și rănirea a altor patru (4) cetățeni români în evenimentele recente din R.D. Congo.

Reiterăm faptul că MAE recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Democrată Congo având în vedere că situația de securitate din această ţară este extrem de volatilă”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri