Qatarul își reevaluează rolul de mediator între Israel și Hamas, în discuțiile care privesc un armistițiu în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor, a declarat prim-ministrul țării. Șeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani a spus că Doha a fost exploatată și subminată de politicienii care încearcă să câștige puncte electorale.
Qatarul a avut un rol-cheie – alături de Egipt și America – în încercarea de a asigura o încetare a focului între Israel și Hamas și eliberarea ostaticilor israelieni.
Dar șeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani a spus că Doha a fost exploatată și abuzată și este subminată de cei care încearcă să câștige puncte politice. El a mai transmis că actualele discuții de pace se află într-o „fază delicată”, scrie BBC.
Încercările de a asigura încetarea focului au fost delicate și în mare măsură eșuate, dar legăturile pe care Qatarul le are cu toate părțile - inclusiv legăturile strânse cu Hamas - sunt considerate cruciale pentru realizarea oricărei descoperiri.
Mediatorii au propus un armistițiu de șase săptămâni în timpul căruia Hamas ar elibera 40 de femei, copii și ostatici în vârstă sau bolnavi - o ofertă pe care Hamas a respins-o public în weekend.
Qatar pune acum sub semnul întrebării șansele ca aceste discuții să aibă succes și spune că își reevaluează rolul de mediator.
Premierul din Qatar a subliniat că eforturile sale sunt subminate de politicienii care doresc să marcheze puncte.
„Din păcate, vreau să spun, am văzut că a existat un abuz al acestei medieri și un abuz al acestei medieri în favoarea unor interese politice înguste”, a spus el la o conferință de presă la Doha.
„Aceasta înseamnă că statul Qatar a cerut o evaluare cuprinzătoare a acestui rol. Suntem acum în această etapă pentru a evalua medierea și, de asemenea, a evalua modul în care părțile se angajează în această mediere”, a mai spus acesta.
El nu a identificat nicio persoană, dar unele voci critice din cadrul Congresului SUA au criticat Qatarul pentru că nu a făcut suficientă presiune asupra Hamas pentru a face concesii. SUA au acuzat gruparea armată palestiniană că este „obstacol în calea încetării focului”, după ce în weekend au respins în mod public ultima ofertă de încetare a focului.
Cu noi temeri că războiul din Gaza ar putea escalada într-un conflict regional mai larg pe măsură ce tensiunile dintre Israel și Iran cresc, premierul din Qatar a avertizat împotriva extinderii conflictului și a cerut comunității internaționale mai largi să-și asume responsabilitățile și să oprească războiul.
Între timp, armata israeliană a declarat că 14 soldați israelieni au fost răniți, șase dintre ei grav, de rachete antitanc și drone lansate de pe teritoriul libanez către un sat din nordul Israelului.
Gruparea armată libaneză susținută de Iran, Hezbollah, a declarat că a tras asupra unei ținte militare din zona arabă al-Aramshe, ca răzbunare pentru recentele atacuri israeliene care au ucis comandanții Hezbollah și alți luptători.
Hezbollah - care, la fel ca Hamas, este interzisă ca organizație teroristă de Israel, SUA, Marea Britanie și alte țări - a avut schimb de focuri cu forțele israeliene aproape în fiecare zi de-a lungul graniței de la începutul războiului din Gaza.
Oficialii israelieni spun că 133 de ostatici sunt ținuți în Gaza - inclusiv patru luați captivi înainte de război - dar că peste 30 dintre ei sunt morți. Discuţiile pentru o încetare a focului, mediate de Qatar şi Egipt, au loc și pe fondul unui dezastru umanitar în Gaza provocat de ofensiva armatei israeliene.
Editor : M.I.