Putin vrea cu orice preț cucerirea Ceasiv Iar. Peste 20.000 de soldați ruși încearcă să ia cu asalt localitatea din estul Ucrainei

Data publicării:
soldati pe front in ucraina
Cucerirea oraşului Ceasiv Iar le-ar oferi ruşilor ocazia de a avansa în regiune. FOTO: Profimedia Images

Forțele ruse încearcă să obțină „câștiguri tactice” la nord-vest de Avdiivka, dar operațiunea ofensivă principală este în continuarea în direcția Ceasiv Iar, susțin analiștii militari de la Institutul pentru Studiul Războiului, potrivit The Kyiv Independent.

Ceasiv Iar este situat în regiunea Donețk, la aproximativ 10 kilometri vest de Bakhmut și la 50 de kilometri nord de Avdiivka, orașe capturate de Rusia în mai 2023 și, respectiv, februarie 2024.

Forțele ruse și-au concentrat eforturile lângă Ceasiv Iar, pe care îl consideră crucial pentru progrese ulterioare către orașele din apropiere Kostiantynivka, Kramatorsk și Sloviansk, potrivit armatei ucrainene.

ISW susține că, deși este posibil ca forțele ruse să obțină unele câștiguri la nord-vest de Avdiivka, o ofensivă în zonă este „putin probabil să se dezvolte într-o penetrare semnificativă din punct de vedere operațional, cu atât mai puțin să provoace prăbușirea apărării ucrainene la vest de Avdiivka”.

Operațiunea de capturare a orașului Ceasiv Iar are cel mai mare potențial pe termen scurt de a fi o victorie operațională pentru forțele ruse, a adăugat ISW.

Capturarea Ceasiv Iar ar reprezenta o oportunitate pentru Rusia de a „lansa operațiuni ofensive ulterioare împotriva orașelor care formează o centură defensivă ucraineană semnificativă în regiunea Donețk”, susțin analiștii militari.

Nazar Voloshyn, purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe Khortytsia, a declarat pe 22 aprilie că între 20.000 și 25.000 de soldați ruși încearcă să ia cu asalt Ceasiv Iar și așezările din jur.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Președintele Volodimir Zelenski a declarat la începutul lunii aprilie că Rusia încearcă să captureze Ceasiv Iar până la Ziua Victoriei de pe 9 mai, o sărbătoare puternic militarizată în Rusia care marchează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.

Probabil că Rusia încearcă să ocupe cât mai mult teritoriu posibil înainte ca impactul ajutorului militar al SUA să se simtă pe câmpul de luptă, ceea ce se va întâmpla probabil în următoarele câteva săptămâni.

În ciuda infuziei de ajutor atât de necesar, oficiali americani anonimi au declarat pentru Politico că pachetul ar putea să nu fie suficient pentru ca Ucraina să-și recâștige întreg teritoriul. De asemenea, ajutorul nu rezolvă alte probleme ale Ucrainei precum nevoia de soldați sau nevoia de a-și îmbunătăți capacitatea industriei militare.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri