Putin: Armele nucleare trimise de Rusia în Belarus sunt un avertisment pentru Occident

Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin.
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus este un avertisment pentru Occident că nu poate provoca o înfrângere strategică Rusiei, scrie Reuters. Liderul de la Kremlin a mai spus că primele focoase nucleare au ajuns deja în Belarus și că restul vor ajunge până la sfârșitul anului.

Putin a spus vineri, la forumul economic de la Sankt Petersburg, că focoasele nucleare tactice rusești au fost deja livrate în Belarusia, dar a subliniat că momentan nu vede necesitatea ca Rusia să recurgă la arme nucleare.

„Așa cum știți, am negociat cu aliatul nostru, președintele bielorus (Alexandr) Lukașenko, că vom muta o parte din aceste arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului - acest lucru s-a întâmplat deja”, a spus Putin.

„Primele focoase nucleare au fost livrate pe teritoriul Belarusului. Doar primele, prima parte. Dar vom finaliza această misiune până la sfârșitul verii sau până la sfârșitul anului”, a adăugat el.

Mișcarea, prima desfășurare a unor astfel de focoase nucleare - arme nucleare cu rază scurtă de acțiune, care ar putea fi utilizate pe câmpul de luptă - în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice, a fost făcută cu scopul de avertiza Occidentul cu privire la înarmarea și sprijinirea Ucrainei, a declarat liderul rus.

„Este exact un element de descurajare, astfel încât toți cei care iau în considerare să ne provoace o înfrângere strategică să nu ignore acest lucru” a spus Putin, folosind un termen diplomatic pentru o înfrângere atât de severă, încât puterea Rusiei ar fi diminuată pe scena mondială pentru decenii.

Lukașenko, un aliat ferm al lui Putin, a declarat marți seara că țara sa a început să primească arme nucleare tactice rusești, inclusiv unele de trei ori mai puternice decât bombele atomice pe care SUA le-au aruncat asupra Japoniei în 1945.

Liderul rus a anunțat în martie că a fost de acord să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus, amintind că și SUA au desfășurat astfel de arme în mai multe țări europene de-a lungul ultimelor decenii.

„Avem mai multe arme nucleare decât NATO”

Statele Unite au criticat decizia lui Putin, dar au afirmat că nu au intenția de a-și schimba poziția referitoare la armele nucleare strategice și nu au observat semne că Rusia se pregătește să utilizeze o armă nucleară.

Cu toate acestea, acțiunea Rusiei este urmărită cu atenție de către Washington și aliații săi, precum și de către China, care a avertizat în repetate rânduri împotriva utilizării armelor nucleare în războiul din Ucraina.

Putin a declarat că Occidentul face tot posibilul să provoace o înfrângere strategică Rusiei în Ucraina, unde Moscova se află în cel mai mare război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, după ce a invadat vecina sa anul trecut în ceea ce a numit „o operațiune militară specială”.

Dar Rusia nu are nevoie să recurgă la arme nucleare momentan, a afirmat Putin, semnalând că nu se schimbă poziția nucleară a Moscovei, care prevede utilizarea acestor arme doar în cazul în care este amenințată existența statului rus.

„Armele nucleare au fost create pentru a asigura securitatea noastră în cel mai larg sens al cuvântului și existența statului rus, dar noi... nu avem nevoie de așa ceva (să le utilizăm)”, a arătat Putin.

Dar el a spus că discuțiile cu Occidentul pentru reducerea vastului arsenal nuclear al Rusiei, cel mai mare din lume, nu au nicio șansă să înceapă și chiar a scăpat o înjurătură la adresa NATO.

„Doar vorbind despre acest lucru (potențiala utilizare a armelor nucleare), se reduce pragul nuclear. Noi avem mai multe decât țările NATO și ei doresc să reducă numărul nostru. Îi las în pace”, a declarat Putin.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...