Polonia, o ţară care deja ieşise din pluton în privinţa avortului
Data publicării:
Mii de oameni au protestat, la sfârşitul săptămânii trecute, în faţa Parlamentului de la Varşovia, iar luni circa 20.000 de polonezi s-au strâns pe străzile mai multor oraşe, inclusiv în capitală, cerând renunţarea la proiectul de lege privind interzicerea totală a avorturilor. Situaţia nu este, însă, deloc simplă, într-o ţară în care oamenii par mulţumiţi cu actuala legislaţie, considerată deja a fi una dintre cele mai aspre din lume.
Reacţia oamenilor vine la capătul mai multor luni de discuţii pe marginea înăspririi legii în vigoare. Forma luată de demonstraţiile din ultimele zile este ea însăşi inedită: femei îmbrăcate negru, simbolizând astfel decesul libertăţii de a alege, şi o grevă generală a acestora, inspirată de un demers similar din Islanda anului 1975. O grevă tradusă în principal prin refuzul de a merge la serviciu şi de-a se ocupa de gospodărie. Aproape şase milioane de femei din toată Polonia s-ar fi raliat acestei greve atipice, potrivit unor estimări date publicităţii de presa internaţională, şi nu este exclus ca în perioada următoare metodele lor de protest să se diversifice.
Ciocnirea dintre legal şi ilegal
În Polonia, o ţară în care aproape 90% din populaţie se declară romano-catolică, avortul este permis, în condiţiile actualei legislaţii, dacă viaţa mamei este în pericol, dacă sănătatea fătului este grav ameninţată, în fine dacă sarcina este rezultatul unui viol sau al incestului. Accesul la mijloacele de contracepţie este şi el strict reglementat, de o mai mare libertate bucurându-se doar utilizarea prezervativului.
Pe acest fond, nu poate fi o surpriză faptul că numărul avorturilor legale este unul extrem de redus în Polonia, oscilând, potrivit datelor culese de presa internaţională, între 1.000 şi 2.000 de întreruperi de sarcină pe an.
Asta nu înseamnă că polonezii au fost feriţi de propagarea avorturilor ilegale. Potrivit unor cifre difuzate de BBC, acestea s-ar situa între 10.000 şi 150.000 pe an. Caracterul de fenomen care se dezvoltă la adăpostul maximei secretomanii explică diferenţa considerabilă dintre minimul şi maximul estimărilor respective.
Pe de altă parte, se ştie că, imediat după intrarea în vigoare, în 1993, legea în curs a dus la o prăbuşire a numărului de avorturi, de la 100.000 la 1.000. Iată, deci, un detaliu care parmite o mai bună orientare prin hăţişul de evaluări privind numărul real al întreruperilor ilegale de sarcină în Polonia.
Spre comparaţie, în România se înregistrează câteva sute de avorturi pe zi. În intervalul 2000-2010, de exemplu, în ţara noastră s-au efectuat 11.000.000 de avorturi, plasându-ne la acest capitol pe un loc „fruntaş” la nivelul UE. Însă în aceeaşi perioadă, 15 state europene au înregistrat creşteri continue ale ratei în cauză, cel mai spectaculos caz fiind cel al Spaniei, unde procentul întreruperilor de sarcină a atins 115%, într-un singur deceniu.
Nu în ultimul rând, trebuie subliniat că experienţele Poloniei şi României în materie de avort sunt totuşi diferite. Dacă în ultimele două decenii de comunism, regimul de la Bucureşti a trimis această practică în ilegalitate, consecinţele nefiind dispariţia avorturilor, ci o explozie a dramelor personale trăite de milioane de române şi traume care au marcat o generaţie, regimul de la Varşovia au avut o abordare diametral opusă. Timp de 40 de ani, comuniştii polonezi au tolerat întreruperile de sarcină, schimbarea legii, în 1993, fiind considerată un soi de compromis între interzicerea totală şi o libertatea considerată exagerată.
Contextul social şi politic
Propunerea legislativă aflată acum pe masa Parlamentului, care a scos în stradă mii de oameni atât la Varşovia, cât şi în alte oraşe, îşi propune să modifice tocmai cadrul legal adoptat acum 23 de ani şi prevede limitarea avortului doar la situaţia în care viaţa femeii este în pericol iminent. O abordare radicală, care, dacă va trece şi de Parlament, va mai avea echivalent european doar în Malta şi Vatican. În plus, medicii găsiţi vinovaţi de implicare în întreruperile ilegale de sarcină vor risca cinci ani de închisoare.
Propunerea a fost avansată de o asociaţie, Opriţi Avortul, care a strâns 450.000 de semnături pe o petiţie trimisă apoi Legislativului.
Aproape jumătate de milion de semnături reprezintă un număr considerabil, iar actuala configuraţie politică de la Varşovia oferă, în teorie, perspective promiţătoare unui asemenea demers.
Lege şi Justiţie (PiS), partidul conservator condus de Jaroslaw Kaczynski, s-a poziţionat în favoarea interzicerii totale a avortului. E important de reţinut acest lucru, în condiţiile în care Lege şi Ordine are majoritate parlamentară, guvernează şi a dat preşedintele ţării.
La fel de adevărat este, însă, că discuţiile privind înăsprirea legislaţiei în materie de avort se suprapun pe o stare de spirit în rândul populaţiei care nu avantajează asemenea demersuri.
Potrivit sondajelor citate de presa străină, undeva între două treimi şi trei sferturi din polonezi ar prefera ca lucrurile să rămână aşa cum sunt. Restul opţiunilor, până la 100%, se împart, aşadar, între cei care militează pentru liberalizarea legislaţiei şi cei care, din contră, susţin înăsprirea ei.
Ostilităţile pe această temă sunt în desfăşurare la Varşovia, iar până la un deznodământ poate fi subliniat faptul că tăria cu care partidul de guvernământ, Lege şi Ordine, susţine interzicerea avortului în Polonia a oferit o gură de aer partidelor opoziţie.