OMS: Focarul uriaș de Covid din China nu ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra Europei

Data publicării:
lucrători sanitari chinezi în costume de protecție
China se confruntă cu un nou val de cazuri de COVID-19. FOTO: Profimedia Images

Creşterea bruscă a numărului de cazuri de Covid în China nu ar trebui să aibă un impact semnificativ în Europa, pentru că variantele virale care circulă în această țară sunt deja prezente şi pe continentul european, a transmis, marţi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Situația actuală din China nu ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra situaţiei epidemiologice Covid-19 din regiunea europeană”, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, într-o conferinţă de presă organizată în format online. El a îndemnat ţările din Europa să ia doar măsuri „proporţionate şi nediscriminatorii” faţă de călătorii care vin din China, relatează Agerpres.

Mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, Japonia, Franţa şi Germania, au impus obligativitatea unui test Covid cu rezultat negativ pentru călătorii veniţi din China. Anumite state i-au sfătuit pe cetăţenii lor să evite călătoriile neesenţiale către China.

Uniunea Europeană le-a încurajat ferm, săptămâna trecută, pe statele sale membre să impună testarea obligatorie a călătorilor din China înainte de îmbarcare şi, totodată, le-a sugerat celor 27 de membri ai săi să realizeze teste aleatorii la sosirea turiştilor chinezi pe teritoriu european.

„Nu este nerezonabil ca ţările să ia măsuri de precauţie pentru a-şi proteja populaţiile, în contextul în care aşteptăm informaţii mai detaliate din partea Chinei, dar aceste măsuri trebuie să fie justificate din punct de vedere ştiinţific”, a declarat Hans Kluge.

Potrivit OMS, cele 53 de state membre din Europa - care se întinde până în Asia Centrală - sunt bine înzestrate, graţie mai ales ratelor mari de vaccinare, pentru a rezista cu succes în faţa unui eventual nou val.

„La începutul anului 2023, regiunea europeană se află, de fapt, într-o poziţie foarte bună. Avem o protecţie puternică a populaţiei, graţie, în parte, valurilor de infectare naturală care s-au produs, dar mai ales datorită unei excelente adeziuni generale la vaccinare”, a subliniat Catherine Smallwood, coordonatoarea departamentului pentru situaţii de urgenţă din cadrul OMS Europa.

Totuşi, este important ca ţările să îşi menţină la cote înalte nivelul de monitorizare epidemiologică, consideră specialiştii de la OMS Europa.

„După trei ani lungi de pandemie, într-o perioadă în care multe ţări se confruntă cu sisteme de sănătate supraaglomerate, penurii de medicamente esenţiale şi un personal sanitar epuizat, nu putem să ne permitem ca noi presiuni să apese pe sistemele noastre de sănătate”, a insistat Hans Kluge.

„O astfel de ameninţare ar putea proveni de la o nouă variantă virală îngrijorătoare, ce ar putea să apară oriunde, oricând - inclusiv chiar aici, în Europa şi în Asia Centrală. În baza învăţămintelor trase, trebuie să fim în măsură să anticipăm, să detectăm şi să reacţionăm la timp”, a adăugat directorul biroului OMS pentru Europa.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita