Numărul cazurilor de diabet va crește „alarmant”, la nivel global, în următorii 30 de ani

Data publicării:
persoane internate in spital
Fiecare ţară din lume se va confrunta cu o creştere a numărului de cazuri de diabet în următorii 30 de ani. FOTO: Profimedia Images

Fiecare ţară din lume se va confrunta cu o creştere a numărului de cazuri de diabet în următorii 30 de ani în absenţa unor acţiuni în acest sens, conform unui nou studiu global, transmite Reuters, citată de Agerpres.

În prezent, 529 de milioane de oameni din întreaga lume au diabet, potrivit studiului condus de cercetători de la Institutul pentru Metrică şi Evaluarea Sănătăţii din cadrul Universităţii Washington din Statele Unite. Conform proiecţiilor, cifra va creşte de peste două ori, la 1,3 miliarde de persoane până în 2050.

Majoritatea cazurilor sunt diabet de tip 2, forma bolii asociată cu obezitatea şi în mare măsură evitabilă, au spus cercetătorii.

Creşterea prevalenţei la nivel global nu este uniformă: unele ţări şi regiuni sunt deosebit de afectate. Spre exemplu, se preconizează că ratele de prevalenţă vor atinge 16,8% în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu şi 11,3% în America Latină şi Caraibe în 2050, comparativ cu aproximativ 9,8% la nivel global. În prezent, prevalenţa este de 6,1%. Însă fiecare ţară va fi afectată, potrivit oamenilor de ştiinţă.

„Rata rapidă cu care diabetul creşte nu este doar alarmantă, ci şi o provocare pentru fiecare sistem sanitar din lume”, a declarat Liane Ong, autoare principală a studiului. Ea a subliniat că diabetul este asociat cu o serie de afecţiuni cardiologice şi cu accidentul vascular cerebral.

Numărul tot mai mare de persoane cu diabet este pe de o parte determinat de obezitatea în creştere şi, pe de alta, de schimbările demografice: prevalenţa este mai mare în rândul adulţilor vârstnici, potrivit studiului.

Datele din 204 ţări nu iau în considerare impactul pandemiei de COVID-19, deoarece acele cifre nu erau încă disponibile, au notat cercetătorii.

Studiul, finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, face parte dintr-o serie mai extinsă despre diabet, publicată joi în jurnalul medical Lancet. Demersul face apel la sporirea strategiilor de gestionare mai eficiente şi la creşterea gradului de conştientizare asupra inegalităţii, majoritatea pacienţilor cu diabet trăind în ţări cu venituri medii şi mici unde nu pot avea acces la un tratament adecvat.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...