Motivul pentru care un lunetist american care luptă în Ucraina și unitatea lui preferă puștile sovietice în locul celor occidentale

Data actualizării: Data publicării:
militar vazut prin luneta unei pusti
Lunetist pe frontul din Ucraina. Foto: Profimedia

Un lunetist american care luptă în Ucraina spune că unitatea sa preferă să folosească celebrele arme Kalașnikov AK-74 în locul celor occidentale. Motivul este că pot face rost de mai multă muniție atunci când atacă pozițiile rușilor, în condițiile în care ajutoarele militare occidentale s-au împuținat, relatează Business Insider.

Jonathan Poquette, care luptă în Ucraina, spune că puștile AK-74 de fabricație sovietică sunt folosite atât de ucraineni, cât și de ruși. Ucraina mai are încă mult armament din epoca sovietică.

Dacă ataci o poziție rusească și trebuie să faci rost de muniție, rușii au, în general, cartușe de 5,45”, care sunt folosite pentru Kalașnikov, explică el.

Poquette face parte din Chosen Company, o unitate de luptători din cadrul Brigăzii 59 Motorizate a armatei ucrainene. Aceasta este teoretic o unitate de recunoaștere, dar face atât operațiuni de asalt în prima linie, cât și operațiuni defensive. Poquette a fost rănit în ianuarie 2024, iar acum se recuperează și se antrenează la Kiev.

Lunetistul spune că „Occidentul a donat multe puști care folosesc cartușe de 5,56” - muniția standard a NATO de 5,56X45 mm - dar problema este că ucrainenii nu au suficiente gloanțe pentru aceste arme.

Ucraina se confruntă cu o penurie gravă de muniție și armament, iar acest lucru a avut consecințe grave pe linia frontului. Statele Unite au trimis recent Ucrainei mii de arme de calibru mic și în jur de 500.000 de cartușe luate de la contrabandiști, însă aceasta este doar o soluție pe termen scurt.

Situația a fost agravată și de blocajul din Congresul american, care a întârziat timp de câteva luni ajutorul militar de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Soldații ucraineni spun că acest lucru a dus la raționalizarea muniției și că, în unele cazuri, nu au avut cu ce să deschidă focul o zi întreagă. Din acest motiv, armele sovietice, pentru care găsesc mai ușor muniție, sunt preferate.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri