Ministrul de Externe al R. Moldova: Va trebui să atragem regiunea transnistreană cu avantaje economice. Cetățenii vor ști ce să aleagă

Cristina Cileacu Data actualizării: Data publicării:
mihai popsoi
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi

Mesaj tranșant din Republica Modova pentru Kremlin. Rusia trebuie să recunoască realitatea și să-și îndeplinească obligațiile internaționale cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, declara ministrul moldovean de Externe Mihai Popșoi într-un interviu acordat jurnalistei Digi24 Cristina Cileacu. Oficialul modovean spune că Rusia nu reprezintă în acest moment un pericol iminent pentru Republica Moldova.

Cristina Cileacu: Mihai Popșoi, Ministrul de Externe al Republicii Moldova, vă mulțumim pentru acest interviu exclusiv, la Digi24.

Mihai Popușoi: Cu mare drag!

Cristina Cileacu: Dle ministru, integrarea europeană este poate cel mai important obiectiv al politicii externe al Moldovei și. Președintele moldovean, Maia Sandu, a dat un termen limită anul 2030. Este realist?

Mihai Popşoi: Este realist, având în vedere că unele state membre au avut o perioadă de negociere a aderării lor mult mai scurtă decât acest termen. Procesul de reforme ample în toate domeniile de activitate trebuie să contribuie la această apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană și, trebuie să fim sinceri, va depinde de capacitatea noastră de a implementa aceste reforme, de capacitatea umană, capacitatea tehnică, așa încât să livrăm acea aproximare a legislației, acele reforme structurale de care este nevoie în diverse domenii, începând de la justiție până la agricultură, așa încât să fim competitivi, să fim pregătiți pentru a fi membră a Uniunii Europene. Și da, această perioadă este una realistă.

Cristina Cileacu: Dar pe lângă aceste reforme pe care le are de făcut orice țară care își dorește să devină membru al Uniunii Europene, Republica Moldova mai are și două probleme care se numesc Transnistria, respectiv Găgăuzia. Acestea cum se pot rezolva până în 2030?

Mihai Popşoi: Oferim servicii din ce în ce mai multe cetățenilor noștri din stânga Nistrului și, pas cu pas, vom introduce în câmpul constant al Republicii Moldova regiunea din stânga Nistrului, așa încât și ei să poată beneficia de procesul de aderare. Dar firește că pas cu pas, cu reintegrarea țării. În 2014, când s-a negociat Acordul de Asociere. Cei din stânga Nistrului a fost destul de abili în a se asigura că interesele lor sunt reflectate în cadrul Acordului de Asociere și de Liber Schimb. Acum vor fi oportunități economice mult mai mari și vom depune eforturi pentru a atrage într-un mod pașnic regiunea transnistreană în câmpul constituțional economic al Republicii Moldova.

Cristina Cileacu: Aveți deja această experiență în Republica Moldova, cu cele două regiuni pe care le-am pomenit, în sensul în care au profitat atât cetățenii, cât mai ales conducerea celor două regiuni, de avantajele pe care le-a oferit relația cu Republica Moldova, dar, în egală măsură, s-a păstrat această intenție destul de clară, anunțată și afișată deseori, în ceea ce privește relațiile cu Rusia. Cum stați acum, pentru că vorbiți despre o posibilă reintegrare, să spunem pașnic, așa cum ați spus dumneavoastră, dar își doresc cetățenii de acolo acest lucru? Îi lasă Rusia?

Mihai Popşoi: E o întrebare pertinentă. Trebuie să fie un proces internațional în care există consensul tuturor actorilor implicați. Însă când vine vorba de reintegrarea în câmpul constituțional, o parte. Există consens. Or, inclusiv Federația Rusă a recunoscut de fiecare dată, la nivel internațional, integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Cristina Cileacu: Nu vorbim de integritatea teritorială.

Mihai Popşoi: E adevărat că avem problema prezenței ilegale a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Angajamentul Federației Ruse asumat la summitul O.S.C.E. de la Istanbul din 1999, nu este respectat și implementat nici până astăzi, dar cetățenii, o bună parte dintre ei, dacă veți avea ocazia să mergeți să-i întrebați, foarte mulți dintre ei înțeleg că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Viitorul Republicii Moldova este alături de România și acest lucru este firesc. Schimbarea demografică, cetățenii înțeleg unde este viitorul economic, unde este prosperitate, pace, liniște și unde este război, încălcarea drepturilor omului. Cetățenii discern aceste lucruri destul de clar. E adevărat că trebuie să depunem eforturi diplomatice pe extern și eforturi pe intern, să fim cât se poate de atractivi pentru cetățenii noștri din stânga Nistrului. Iar Federația Rusă, având în vedere intervenția barbară din Ucraina, în contextul actual, va trebui să atragem regiunea transnistreană cu avantaje economice și cetățenii vor ști să facă această alegere cu siguranță.

Cristina Cileacu: Și ce va spune Rusia despre acest lucru? Ce așteptări aveți? Pentru că recent, premierul dumneavoastră a făcut o declarație în care spunea că Rusia nu este o amenințare militară pentru Republica Moldova. Putem înțelege asta. Dar ce fel de amenințare este Rusia pentru Republica Moldova? Pentru că nu e un prieten, în mod categoric.

Mihai Popşoi: Nu este o amenințare iminentă grație efortului și sacrificiului enorm al vecinilor si prietenilor noștri ucraineni. Inițial, în primele săptămâni de invazie a Rusiei împotriva Ucrainei, această amenințare era cât se poate de reală. De aceea, vom continua să creștem capacitățile noastre de apărare în măsura posibilităților bugetare, dar și să construim relații de parteneriat în domeniul de securitate cu toți prietenii și partenerii noștri, așa încât să creștem reziliența instituțiilor noastre Și Federația Rusă, la un moment dat, va trebui să recunoască realitatea și să și îndeplinească acele obligațiuni pe care și le a asumat la nivel internațional și să respecte poziția pe care o exprimă public, cea de respect a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Cristina Cileacu: Creșterea bugetului pentru armata din Republica Moldova, țară neutră, desigur, este un lucru foarte cunoscut și faptul că aliații NATO sprijină pregătirea armatei dvs a venit cu în paralel cu ideea, pe care de altfel o auzim și aici repetată: guvernul, președintele ne bagă țara în război. Este o idee care se repetă pe rețelele sociale din Moldova. Într-un mod diferit, din alte motive, se repetă și pe rețelele sociale din România. Considerați că în Republica Moldova se explică suficient de clar publicului, ce înseamnă această legătură și ce înseamnă securitate, în momentul în care aveți război la granițe? Pentru că, de pildă, în România s-a comunicat mai greu, s-au făcut destul de multe greșeli în acest sens.

Mihai Popşoi: Aveți perfectă dreptate, este un mare handicap deficitul de comunicare pe acest subiect. Deci e vina elitelor politice. E și parțial vina presei, a societăţi civile, că nu a existat această dezbatere publică vizavi de care sunt principalele sau căile cele mai oportune de asigurare a securității Republicii Moldova, dar în mare parte este rezultatul unui război hibrid, a unor tactici informaționale, care dinamitează dezbaterea publică și încearcă să inducă narative care sunt pe contrasens cu interesul național și interesul public al cetățenilor Republicii Moldova. Noi acum încercăm să creăm un spațiu prielnic pentru această dezbatere publică. Ori, orice demersuri de acest gen trebuie să aibă legitimitatea populară, trebuie să fie sprijinit de cetățeni, iar acel handicap de 30 de ani, când cetățenii au trăit într un spațiu informațional străin, într un spațiu informațional care submina interesul național și nicidecum nu îl fortifica a acea acea daună care s a creat în mentalul colectiv va trebui remediată încă într un termen relativ îndelungat. Dar acest lucru a început.

Cristina Cileacu: Anul 2024 este un an electoral în foarte multe țări din lume și aveți alegeri și în Republica Moldova, alegeri prezidențiale. La ce vă așteptați, din punctul de vedere al atacurilor hibride pe care Moldova deja le experimentează chiar de dinainte de a începe războiul rușilor din Ucraina?

Mihai Popşoi: Vedem deja de vreme bună narativul rus care încearcă să ne certe: cu Uniunea Europeană, cu Ucraina, pe alocuri, cu România, cu diverși parteneri de ai noștri, însă acest lucru nu le va reuși, pentru că atât guvernarea de la Chișinău, cât și cetățenii Republicii Moldova deja înțeleg în mare parte și pe alocuri devin pas cu pas imuni la aceste narative adevărate, că mai avem încă mult de muncit. Dar cetățenii înțeleg din ce în ce mai bine unde este interesul național și avem speranța că în cadrul acelui referendum.

Cristina Cileacu: Pe ce vă bazați când spuneți că cetățenii înțeleg tot mai bine?

Mihai Popşoi: Eu mă refer la datele statistice din sondaje și la comunicarea pe care o am eu și colegii mei cu sute și mii de cetățeni de-ai noștri. E adevărat că se întâmplă situații de-a dreptul șocante când unii, având vecini refugiați ucraineni, continuă să nege influența nefastă a Rusiei, continuă să nege Războiul Rece și tot ce se întâmplă în regiunea noastră. Dar acești cetățeni totuși sunt în minoritate și e de responsabilitatea noastră să comunicăm în continuare cu toţi cetăţenii Republicii Moldova, să le explicăm ce se întâmplă în regiune, care sunt cu adevărat oportunitățile integrării europene, așa cum o vom face, cum am făcut și până acum, dar o vom face de trei ori mai mai asiduu, în contextul referendumului consonant pe care îl avem la toamnă, odată cu alegerile prezidențiale, așa încât să terminăm odată cu această contestare, deși probabil unii vor încerca și după, dar cel puțin să existe o legitimitate publică cât se poate de clară a sprijinul demersul nostru de integrare europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...