Inițiativa a fost susținută de fracțiunile PDM, PLDM, PL și a Grupului Popular European, în timp ce comuniștii lipseau, iar socialiștii au părăsit sala de ședință în semn de protest, relatează Deschide.md.
S-a întâmplat chiar în ziua în care premierul Mihai Tudose se află în vizită la Chișinău.
Pe de altă parte, astăzi se împlinesc 25 de ani de la semnarea Acordului din 1992 cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană.
Potrivit declarației, „Parlamentul Reublicii Moldova declară ca staționarea continuă a trupelor ruse și întărirea prezenței militare a acestora în partea de est a tării constituie încălcări ale prevederilor constituționale privind independența, suveranitatea și integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. Parlamentul consideră că menținerea pe teritoriul Republicii Moldova a unui volum considerabil de muniții arme și echipament militar reprezintă o amenințare constantă a securității și stabilității regionale și europene în general.”
De asemenea, „Parlamentul insistă pentru transformarea misiunii actuale de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional li cere Federației Ruse să reia și să finalizeze procesul de retragere a trupelor sale precum și să-și retragă munițiile, armele și echipamentele militare de pe teritoriul Republicii Moldova.
Parlamentul se adresează către toate organismele internaționale și statele lumii, cu apelul de a susține inițiativa sa de păstrare a suveranității, independenței integrității teritoriale și neutralității Republicii Moldova precum și de a contribui la consolidarea eforturilor de pastrare a suveranității statului”, se mai arată în declarația semnată azi, potrivit Publika.md.
Fostul consilier prezidențial Iulian Fota spune că acest gest al parlamentarilor de la Chișinău trebuie privit cu precauție.
„E un moment foarte complicat pentru Moldova, are neînțelegri mari cu Occidentul datorită unor măsuri politice pe care vrea să le implementeze. S-ar putea ca această decizie care pare surprinzătoare să complice și mai mult relațiile Moldovei cu Occidentul și tensionează și relația cu Rusia. Aș fi foarte prudent, mai ales că mi se pare ciudat că această decizie e luată exact în ziua în care premierul României e la Chișinău. Ar fi foarte interesant de știut dacă cineva de la București a fost avizat asupra unei astfel de decizii, mi-e teamă că decizia asta nu e cea mai inspirată în ciuda aparențelor”, a spus Iulian Fota.
Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a comentat, de asemenea, hotărârea adoptată de Parlamentul de la Chișinău.
„E o decizie interesantă, dar dincolo de momentul în care s-a produs trebuie văzut cu foarte mare atenție care e contextul intern din Republica Moldova, ca și cel regional, în legătură cu luarea acestei decizii surprinzatoare”, a spus el.
„Important e să vedem în ce măsură există o strategie care să implice factori externi în sprijinul deciziei Parlamentului sau doar un semnal, un gest de imagine pentru a fi folosit într-o negociere politică la nivel intern”, a adăugat Cristian Diaconescu.