Băsescu: R. Moldova nu va fi membră a UE niciodată
Data actualizării: Data publicării:
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că Republica Moldova nu va deveni membră a UE în următorii 20-30 de ani sau poate chiar niciodată, din cauza opoziţiei Rusiei la extinderea Uniunii în vecinătatea sa estică.
„Republica Moldova nu va fi membră a Uniunii Europene niciodată sau nu în următorii 20-30 de ani. Tentativa de a extinde prin acordul de asociere Uniunuea Europeană în Ucraina şi Republica Moldova a avut reacţie imediată din partea Rusiei: anexarea Crimeei şi ocuparea estului Ucrainei”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu la şcoala de vară a tineretului PMP care se desfăşoară la Neptun, scrie News.ro.
Fostul şef al statului a spus că nu sunt mulţi politicieni români sau moldoveni care să aibă curaj să recunoască faptul că opoziţia Rusiei poate bloca drumul european al Moldovei.
Traian Băsescu a apreciat că decretul de aderare a Transnistriei la Federaţia Rusă reprezintă tot o reacţie adversă la extinderea Uniunii Europene către Est. „Să nu credeţi că ce a a făcut zilele trecute Şevciuk (Evgheni Şevciuk, liderul regiunii separatiste - n.red.), când a declarat Transnistria parte a Federaţiei Ruse, nu este tot o reacţie la Acordul de Asociere al Moldovei la UE. Deci Moscova a spus clar «stop» pentru că dacă nu se stopează extinderea UE şi a NATO riscăm război în regiune”, a spus preşedintele PMP.
El a mai adăugat că o eventuală unire a României cu Moldova va aduce beneficii ambelor părţi. „Nu este o favoare pe care România ar face-o Republicii Moldova, ci, în mod egal, şi România ar avea extrem de mult de câştigat dacă se face unirea”, a conchis Băsescu.
Liderul regiunii separatiste Transnistria, Evgheni Şevciuk a semnat joi un decret care pune în aplicare rezultatul unui referendum nerecunoscut de la 17 septembrie 2006, atunci când 97% dintre locuitorii regiunii au votat pentru alipirea la Rusia. Însă, consultarea populară nu a fost recunoscută de nicio instituţie internaţională.
O asemenea măsură ar reprezenta primul pas către aderarea regiunii separatiste la Federaţia Rusă. De asemenea, decretul semnat de liderul separatist mai prevede şi ajustarea legislaţiei transnistrene la cea rusească.
Regiunea Transnistria şi-a proclamat „independenţa” faţă de Republica Moldova în anii '90, în urma unui război sângeros, care s-a soldat cu aproximativ 1.500 de morţi. Însă, regiunea reparatistă nu este recunoscută de comunitatea internaţională, inclusiv Moscova.
Rusia a desfăşurat trupe în zonă: este vorba de circa 1.300 de militari, dintre care 350 fac parte din trupe de menţinerea păcii.