Mii de polonezi au ieșit în stradă în Varşovia, după ce fostul papă Ioan Paul al II-lea a fost acuzat că a ascuns fapte de pedofilie

Data publicării:
Mii de polonezi au ieșit în stradă în Varşovia, după ce fostul papă Ioan Paul al II-lea a fost acuzat că a ascuns fapte de pedofilie
Mii de polonezi au ieșit în stradă în Varşovia, după ce fostul papă Ioan Paul al II-lea a fost acuzat că a ascuns fapte de pedofilie. Foto: Profimedia

Mii de polonezi au manifestat duminică pentru a apăra reputaţia fostului papă Ioan Paul al II-lea, acuzat recent că ar fi ascuns fapte de pedofilie în timp ce era arhiepiscop, într-o ţară profund ataşată credinţei catolice.

Câteva zeci de mii de polonezi călare, în costume istorice sau pur şi simplu arborând drapelul alb-galben al Vaticanului ori pe cel alb-roşu au Poloniei au luat parte în capitala ţării, Varşovia, la "Marşul naţional pentru papa", decedat în aprilie 2005.

Marşul a fost organizat de grupări catolice cu sprijinul guvernului şi al partidului naţionalist populist aflat la guvernare (Lege şi Justiţie, PiS), iar între participanţi s-a numărat inclusiv ministrul apărării, Mariusz Blaszczak, scrie Agerpres.

"Trecem peste această încercare arătând adevărul, care trebuie să se opună minciunilor, calomniilor şi insultelor", a transmis pe Twitter premierul Mateusz Morawiecki.

"Îi mulţumim Domnului pentru acest dar incomensurabil care a fost şi rămâne Papa polonez pentru Biserică, pentru Polonia şi pentru lume. (...) Luăm poziţie în apărarea onoarei şi bunei sale reputaţii", a afirmat la rândul său liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, într-o scrisoare adresată membrilor partidului, cu câteva luni înainte de alegerile legislative din Polonia.

În acelaşi timp, duminică, la Lodz (centru) o statuie a Papei Ioan Paul al II-lea a fost vandalizată cu vopsea roşie, iar pe soclu a apărut inscripţia "Maxima culpa" ("cea mai mare vină") - în referire la cartea jurnalistului Ekke Overboek "Maxima culpa. Jean Paul II ştia", apărută recent în Polonia şi care, împreună cu un reportaj similar pe canalul comercial TVN, a susţinut că viitorul papă a ascuns cazuri de pedofilie, declanşând o intensă dezbatere între putere şi Biserică, pe de o parte, şi liberali şi stânga pe de altă parte.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...