Mărturii incredibile. Cum a ajuns un american într-un lagăr nord-coreean din cauza unei rugăciuni

Data actualizării: Data publicării:
Keneth Bae, în momentul eliberării.
Keneth Bae, în momentul eliberării.

Kenneth Bae – Bae Jun ho pe numele lui sud-coreean – a fost închis timp de doi ani într-o colonie de muncă forțată din Coreea de Nord, între 2012 și 2014. Motivul arestării? O rugăciune.

keneth
Kenneth Bae, în momentul eliberării.

Kenneth Bae a vorbit despre experiența sa brutală în sistemul penitenciar nord-coreean într-un interviu pentru Unification Media Group (UMG), un consorțiu de posturi radio care emit pe unde scurte știri necenzurate în Coreea de Nord.

Născut la Seul, actual cetățean american, stabilit de la vârsta de 17 ani în SUA, Bae a fost arestat în 2012. La acea dată, americanul era managerul unei firme de turism care ducea în Regatul Eremit vizitatori din Occident. „Autoritățile nord-coreene m-au reținut sub acuzația de subversiune. Am fost interogat și condamnat la 15 ani într-un lagăr de muncă. Aveau o problemă cu mine pentru faptul că adusesem turiști și că participasem cu ei la o rugăciune”, povestește Kenneth Bae.

Nu faptul că se ruga a trezit suspiciunea nord-coreenilor, ci presupusul conținut al rugăciunii. S-a ajuns rapid într-un episod de absurd orwelian: Bae a fost acuzat că practica împreună cu turiștii o rugăciune de „subminare a guvernului”.

Întrebat dacă exista în conținutul rugăciunii vreun substrat de discurs care să poată fi, în același registru de paranoia dictatorială, catalogat în acest fel, Bae a răspuns: „Nu le-am dat (turiștilor – n.r.) instrucțiuni legate de conținutul rugăciunilor, așa că nu am de unde să știu ce fel de rugăciuni rosteau ei. Dar, din câte am auzit, unii se rugau ca oamenii din Coreea de Nord să devină mai liberi și să scape din lanțurile sărăciei”.

Bae a fost încătușat și transportat la un lagăr de muncă forțată pentru străini, diferit prin condițiile de trai de cele în care sunt întemnițați nord-coreenii, dar similar prin volumul de muncă. Șase zile pe săptămână, își amintește bărbatul, „ne trezeam cu noaptea în cap și eram forțați să muncim zece ore pe zi” în agircultură, la transportat pietre și la săpatul șanțurilor. „Ni se permitea doar o zi de odihnă pe săptămână”, spune Bae.

KennethBae1
Kenneth Bae, în prezent.

Chiar dacă interogatoriile nu au degenerat în acte de tortură, menționează Kenneth Bae, nu au lipsit însă abuzul psihologic prin privarea sistematică de hrană și somn. Intimidările au mers până la amenințarea că avea să fie tratat ca un „criminal de război” dacă nu admitea acuzele care i se aduceau.

Bărbatul zice că, într-un fel, a fost ușurat atunci când și-a primit sentința de 15 ani de muncă silnică, deoarece, potrivit articolului 60 din Codul Penal nord-coreean, ar fi putut fi condamnat la închisoare pe viață sau chiar executat.

„Eu am fost primul cetățean american care a fost trimis într-un kyohawso (lagăr de reeducare prin muncă – n.r.). Inițial, am sperat că guvernul american va negocia eliberarea mea, dar până la urmă m-am trezit în lagăr. Oficialii care m-au interogat mi-au spus că va conta foarte mult comportamentul guvernului american. Acest lucru m-a determinat să cred că nord-coreenii aveau să mă folosească ca instrument de negocieri. Așa stând lucrurile, m-am gândit că voi eliberat destul de repede, însă a durat doi ani”, spune Kenneth Bae.

În lagăr, Bae s-a luptat zi de zi cu trei dușmani nevăzuți, unul replica celuilalt: stresul, singurătatea severă și spaima că nu își va mai vedea niciodată familia. Totul coroborat cu vizita săptămânală în celula sa a unui inspector nord-coreean care îi livra mereu același mesaj, ruinându-l psihic: „Nimeni nu-și mai amintește de tine. Chiar și guvernul american te-a aruncat la gunoi”.

„M-au presat în felul acesta până când a venit un trimis american”, își mai amintește Kenneth Bae.

Eliberarea lui Bae ar fi survenit după intervenția fostului star NBA Dennis Rodman. În 2013, în timpul unei vizite în Coreea de Nord, Rodman l-a îndemnat pe „prietenul” său Kim Jong-un. liderul de la Phenian, să-l elibereze pe american.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce a murit, de fapt, Silviu Prigoană. Medicii au mărturisit cauza decesului afaceristului
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce a aflat de moartea lui Silviu Prigoană: “S-a întâmplat la Brașov...
Pro FM
Ana Baniciu are o casă ca din reviste, veche de un secol. A arătat-o în detaliu, iar imaginile dinainte și...
Film Now
Angelina Jolie, despre posibilitatea ca cei șase copii ai ei să aleagă o carieră la Hollywood: „Sunt foarte...
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
Newsweek
Care pensionari au pierdut la pensie sute de lei? Obligați să lucreze 10 ani în plus. Ce măsuri iau?
Digi FM
Dinastia Trump, sezonul 2. Ce roluri ar putea juca rudele lui Donald Trump în noua administrație...
Tortura
Trei irakieni torturați în închisoarea Abu Ghraib de contractori americani au primit despăgubiri de 42 de...
Digi Animal World
„Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ozana Barabancea face primele declaratii despre relatia fiului sau cu Naomi Hedman. „Exista soacra buna pe...