SUA cer Rusiei o reuniune pe tema încălcării Tratatului INF

Data publicării:
arme nucleare

Statele Unite au solicitat organizarea unei reuniuni speciale cu Rusia pe tema unor presupuse încălcări ale Tratatului Forțelor Nucleare cu rază medie de acțiune (INF), potrivit Radio Free Europe - Radio Liberty. Sursa citată notează că este o schimbare de poziție în politica americană, ce reflectă temerile tot mai mari în legătură cu intențiile Moscovei.

Reagan_and_Gorbachev_signing INF - wikipedia
Președinții Gorbaciov și Reagan semnând tratatul INF în decembrie 1987

Tratatului Forțelor Nucleare cu rază medie de acțiune (INF) este un tratat de pe vremea Războiului Rece și se referă la controlul armamentului nuclear.

Tratatul - care interzice testarea, producerea şi deţinererea de rachete de croaziră de tip sol-sol cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri - a eliminat o întreagă clasă de rachete din Europa şi a pus bazele unui sistem extins de verificare şi conformare.

Acordul a fost considerat cricial în dezgheţarea relaţiilor dintre fosta Uniune Sovietică şi Statele Unite, reamintește News.ro.

În urmă cu doi ani, Statele Unite au acuzat Rusia că a dezvoltat un sistem de rachete care încalcă prevederile tratatului. Moscova a respins acuzaţiile, iar ulterior a acuzat la rândul ei Washingtonul că depune eforturi să instaleze elemente ale unui sistem de apărare antirachetă în Europa - în România şi Polonia - care sunt, de fapt, interzise de INF.

În decembrie, un oficial de rang înalt de la Pentagon a declarat în Congres că presupusele încălcări ale tratatului din partea Rusiei şi alte acţiuni ruse în Europa şi în alte părţi au determinat Washingtonul să dezvolte un „răspuns cuprinzător la acţiunile militare ruse”.

O reuniune a Comisiei Speciale de Verificare, prevăzută în viitorul apropiat, aduce în centrul atenţiei îngrijorările cu privire la Tratatul Forţelor Nucleare cu rază medie de acţiune, notează Radio Europa Liberă.

Foste republici sovietice - Ucraina, Belarus şi Kazahstan - care sunt parte la tratat urmează să participe şi ele la reuniune.

Numeroşi experţi în domeniul controlului armamentului au îndemnat administraţia americană să solicite o reuniune a acestei comisii, care să analizeze presupusele încălcări ale INF. Ultima reuniune a Comisiei a avut loc în 2003.

Rose Gottemoeller, negociatorul-șef al SUA pentru controlul armamentului, declara pentru RFE/RL că o reuniune a Comisiei nu ar fi utilă, deoarece Statele Unite au oferit deja Rusiei informaţiile necesare.

 

The New York Times a scris miercuri că serviciile americane de informaţii au conchis că Rusia continuă un program în vederea producerii unei rachete de croazieră de tip sol-sol şi produce mai multe rachete decât are nevoie în cadrul unui program de testare. Acest fapt îi determină pe oficiali americani să se teamă că Moscova ar putea să decidă să mobilizeze rachete interzise de INF, potrivit NYT.

Luna aceasta NATO a anunţat că Rusia a mutat un sistem de rachete balistice foarte sofisticat - cunoscut sub numele Iskander - în enclava Kaliningrad de la Marea Baltică. Oraşe ca Varşovia se află în raza de acţiune a Iskander.

Unii experţi americani în domeniul controlului armamentului au speculat că sistemul Iskander ar putea, de fapt, să se afle în centrul temerilor serviciilor americane de informaţii cu privire la încălcarea INF, însă oficiali americani au refuzat să comenteze pe această temă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri