SpaceX a lansat primul satelit de spionaj al Coreei de Sud, după ce Phenianul şi-a lansat propriul satelit militar luna trecută

Data actualizării: Data publicării:
racheta space x falcon 9 a fost lansata in spatiu
SpaceX a lansat primul satelit de spionaj al Coreei de Sud, după ce Phenianul şi-a lansat propriul satelit militar luna trecută. Foto: X

O rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX a lui Elon Musk a transportat vineri pe orbită primul satelit de spionaj al Coreei de Sud, lansarea având loc de la baza Vandenberg din California, după ce luna trecută Coreea de Nord a lansat cu succes propriul său satelit de recunoaştere militară, relatează Reuters.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Satelitul a fost plasat pe orbită şi, la puţin peste o oră de la lansare, „a stabilit cu succes comunicarea cu o staţie terestră din străinătate”, a declarat Ministerul Apărării din Coreea de Sud.

SpaceX şi-a încheiat transmisiunea în direct a misiunii la câteva minute după decolarea rachetei, care a avut loc la ora 18:19 GMT (20:19, ora României), şi apoi după recuperarea treptei de propulsie a rachetei de bază, fără a arăta desfăşurarea încărcăturii utile sud-coreene.

În luna mai, Coreea de Sud a folosit propriul vehicul de lansare Nuri, produs pe plan intern, pentru a plasa pentru prima dată pe orbită un satelit capabil să îndeplinească o misiune, dar a încheiat un contract cu compania americană SpaceX pentru a lansa un total de cinci sateliţi de spionaj până în 2025, într-un efort de a accelera obiectivul său de a supraveghea 24 de ore din 24 peninsula coreeană.

Satelitul lansat vineri este un dispozitiv electro-optic, cu infraroşu, în timp ce următorii patru sateliţi urmează să fie dotaţi cu un radar cu deschidere sintetică (SAR), care poate „vedea” prin nori şi pe timp de noapte.

Coreea de Sud s-a bazat pe aliaţii săi americani pentru informaţii culese din satelit, dar plănuieşte să aibă propria serie de sateliţi de recunoaştere şi de comunicaţii militare, ca parte a unui demers mai amplu în spaţiu, notează Reuters, citată de News.ro.

După ce două încercări anterioare s-au soldat cu prăbuşiri de rachete în acest an, Coreea de Nord a folosit luna trecută propriul vehicul de lansare Chollima-1 pentru a plasa pe orbită satelitul de recunoaştere Malligyong-1. Phenianul nu a publicat încă nicio imagine luată de acest satelit, iar analiştii spun că nu se cunosc toate capacităţile sale. Presa de stat nord-coreeană afirmă că satelitul a fotografiat deja o serie de „regiuni-ţintă”, de la Casa Albă şi Pentagon la bazele militare americane din Coreea de Sud, Guam şi Hawaii, precum şi capitala sud-coreeană, Seul.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...