Papa Francisc: Armamentul nuclear creează un fals sentiment de securitate

Data publicării:
Papa Francisc - Guliver GettyImages
Foto: Gulliver/Getty Images

Relaţiile internaţionale nu mai pot să fie ”ţinute ostatice” ale unor politici ale fricii şi disuasiunii nucleare, a avertizat vineri Papa Francisc, îndemnând lumea să adopte, în schimbul lor, un viitor fără arme nucleare.

Papa Francisc - Guliver GettyImages
Foto: Gulliver/Getty Images

Francisc a susţinut un discurs în faţa unor laureaţi ai Nobelului pentru Pace, oficiali de la ONU şi NATO şi diplomaţi din ţările care deţin arma nucleară, în cadrul acestei conferinţe de două zile, la Vatican, menite să galvanizeze o susţinere mondială faţă de înlocuirea politicii disuasiunii nucleare din timpul Războiului Rece cu o politică a dezarmării nucleare.

Papa a deplâns, în acest discurs, în Sala Clementina a Palatului Apostolic, faptul că actualele tensiuni ar putea să afecteze eforturile în vederea dezarmării nucleare.

Însă el a subliniat că bazarea pe aceste arme ”nu creează altceva decât un fals sentiment de securitate” şi că orice folosire a lor, inclusiv accidentală, ar fi ”catastrofală” pentru umanitate şi mediu.

”Relaţiile internaţionale nu pot să fie ţinute ostatice de forţa militară, intimidarea reciprocă şi paradele arsenalelor nucleare”, a declarat Suveranul Pontif citat de The Associated Press și de News.ro.

Preşedinta Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), laureată a Nobelului pentru Pace, a subliniat că un nou tratat ONU care îndeamnă la eliminarea armamentului nuclear va avea consecinţe inclusiv asupra puterilor nucleare care refuză să îl semneze.

Tratate care interzic armamentul chimic şi biologic au reprezentat un prim pas crucial către scoaterea în afara legii a unor asemenea arsenale şi exercită presiuni asupra ţărilor care deţin aceste tipuri de armament să se dezarmeze, a argumentat Beatrice Fihn.

”Dacă dreptul internaţional spune că sunt interzise, atunci (puterilor nucleare) le va fi mai greu să-şi justifice deciziile de a moderniza şi investi în noi tipuri de armament”, a declarat Fihn vineri, pentru AP, în marja conferinţei pe tema dezarmării de la Vatican.

Campania lui Fihn a fost distinsă anul acesta cu Premiul Nobel pentru Pace în contul rolului său hotărâtor în susţinerea tratatului ONU.

Prin poziţia sa, Suveranul Pontif se alătură campaniei care a dat un nou tratat ONU ce îndeamnă la eliminarea armamentului atomic.

Între vorbitori s-a aflat Masako Wada, o supravieţuitoare a bombardamentului atomic de la Nagasaki şi care a devenit una dintre cele mai puternice voci ale dezarmării nucleare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cele cinci țări europene pe care Vladimir Putin le-ar putea ataca după Ucraina. Noul avertisment lansat de...
Digi FM
Laura Cosoi, revoltată după ce a fost oprită în trafic de polițiști și amendată cu 2.400 de lei: „Cum își...
Pro FM
Val de reacții pe rețelele sociale după ce Benny Blanco a declarat că nu face duș în fiecare zi. „Selena, nu...
Film Now
Schimbare uriașă pentru influenta franciză James Bond. Cine preia puterea și controlul creativ. Actorul...
Adevarul
Eroul de război, marioneta lui Putin sau campionul la box: Cine l-ar putea înlocui pe Zelenski?
Newsweek
Vor crește pensiile speciale și militare. Banii se dau din urmă. Ce a decis Înalta Curte?
Digi FM
Antonia suferă din cauza comentariilor răutăcioase. Alex Velea a dat tot din casă: „Au nenorocit-o psihic”
Digi World
Cuplul cu cea mai longevivă căsnicie din lume, în Cartea Recordurilor. Secretele simple ale brazilienilor...
Digi Animal World
Un câine abandonat într-o parcare a emoționat milioane de oameni. Mesajul pe care îl avea prins de zgardă...
Film Now
De ce nu l-a însoțit Calista Flockhart pe Harrison Ford la gala SAG Awards 2025. Actorul a rupt tăcerea: „E...
UTV
Bianca Censori, complet dezbrăcată în noul poster al filmului său. Kanye West: „Sunt atât de mândru de soția...