Turcii au ieşit aseară pe străzi ca să celebreze noua Constituţie. Au fluturat steagurile naţionale, dar şi pe cele ale vechiului Imperiu Otoman. Modificările aduse legii fundamentale, aprobate prin referendumul de ieri, îl vor transforma pe preşedintele Recep Erdogan în cel mai puternic lider pe care l-a avut Turcia după Mustafa Kemal Ataturk. Rezultatul a fost strâns: 51,4 la sută dintre votanţi au fost pentru reforma statului, 48,6 la sută au spus NU. Opoziția cere acum o renumărare a voturilor, pentru că ar fi avut loc o serie de nereguli. Nici nu a savurat bine victoria, că liderul de la Ankara vrea acum un alt referendum - pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.
Bucurie mare printre turcii care au votat pentru modificarea Constituţiei. Ei au sărbătorit victoria taberei pe care au susţinut-o, atât în Turcia, cât şi peste hotare, în diaspora.
- Ce pot să spun? Slavă Domnului! Zile paşnice urmează în Turcia.
- Am votat „Da” ca să nu retrăim trecutul, să nu trecem iar prin lovituri de stat, dar şi pentru viitorul copiilor mei.
Triumfător, Recep Erdogan s-a adresat susţinătorilor săi adunaţi la Ankara.
„Am devenit o singură fiinţă, am devenit puternici împreună, am devenit fraţi şi surori! Nimeni nu-mi poate ameninţa naţiunea! Cei care au ameninţat-o şi-au găsit răspunsul în urnele de vot!”, a spus Recep Erdogan, preşedintele Turciei.
În schimb, opoziţia nu a acceptat rezultatul şi a susţinut că sunt suspiciuni de fraudă, astfel încât să câştige actuala putere.
„Cei care au susţinut tabăra "Da" au călcat în picioare principiile legale. Constituţiile sunt ale tuturor, nu ale unei familii, unei părţi ale societăţii sau unei persoane. Cel puțin 50% din populaţie a spus "nu" acestei modificări constituţionale”, a acuzat Kemal Kilicdaroglu, lider al opoziţiei.
Când a fost ales ca preşedinte, o funcţie mai degrabă ceremonială, Recep Erdogan a promis că o va întări şi că va acorda puteri reale şefului statului.
Nevoia de reformă a devenit şi mai urgentă după puciul eşuat de vara trecută, care i-a arătat liderului de la Ankara că mai are încă oponenţi. Votul de ieri a avut loc sub starea de urgenţă instaurată după tentativă de lovitură de stat şi după epurărirle în urma cărora zeci de mii de oameni au fost arestaţi.
Când noua Constituţie va intra în vigoare, Recep Erdogan va deveni cel mai puternic lider pe care l-a avut Turcia de la Mustafa Kemal Ataturk încoace. Dar dacă fondatorul statului modern turc era un reformist laic, actualul preşedinte vrea repunerea Turciei pe baze religioase. De aceea, nu sunt puţini cei care l-au comparat pe Recep Erdogan cu vechii sultani otomani.
Ce au votat turcii
Cele 18 amendamente vizează în primul rând prerogativele puterii executive şi legislative. Acestea includ:
Abolirea funcţiei de premier. Preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi. Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură.
Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică. În prezent, preşedintele trebuie să se retragă din partid după alegeri.
Numărul membrilor Parlamentului creşte de la 550 la 600, iar vârsta minimă este coborâtă la 18 ani.
Preşedintele poate fi demis de Parlament. În prezent, el poate fi pus sub acuzare de Legislativ pentru trădare.
Tribunalele militare vor fi abolite.
Preşedintele va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.