Mesajul distribuit pe WhatsApp care a dus la condamnarea la moarte a unui cântăreț din Nigeria

Data publicării:
mesaj pe WhatsApp
Foto: Profimedia Images

Un mesaj audio distribuit pe un grup de WhatsApp a dus la o sentință cu pedeapsă la moarte prin spânzurare a unui bărbat din Nigeria, acuzat de insultare a profetului Mohammed, scrie CNN.

Angajat al unui studio muzical, Yahaya Sharif-Aminu a fost condamnat la moarte prin spânzurare pe 10 august, după ce a fost acuzat de blasfemie de către un tribunal islamic din nordul Nigeriei, după ce acesta ar fi distribuit o melodie compusă de el pe WhatsApp.

Documentul hotărârii arată că Sharif-Aminu, în vârstă de 22 de ani, a fost condamnat pentru că a făcut „o declarație împotriva profetului Mohammed într-un grup WhatsApp”, care este contrară Codului penal Sharia al statului Kano și este o infracțiune care este pedepsită cu moartea.

Sharif-Aminu, descris de prietenul său Kabiru Ibrahim, „bun, religios și supus”, a recunoscut acuzații de blasfemie în timpul procesului său, dar a spus că a făcut o greșeală.

Potrivit legii Sharia, o mărturisire voluntară este obligatorie. Avocații lui Sharif-Aminu, care s-au implicat în caz doar după condamnarea sa, spun că nu i s-a permis reprezentarea legală înainte sau în timpul procesului. 

Guvernatorul statului Kano, Abdullahi Ganduje, le-a spus clericilor din Kano că va semna mandatul de moarte al lui Sharif-Aminu de îndată ce acesta va epuiza toate căile de atac.

Când știrile despre presupusa crimă a lui Sharif-Aminu au apărut la începutul acestui an, protestatarii au mers la casa familiei sale și au distrus-o, determinându-l pe tatăl său să fugă într-un oraș vecin, au declarat avocații săi pentru CNN. Sharif-Aminu s-a ascuns, potrivit Amnesty și avocaților săi, dar în martie a fost arestat de Corpul Hisbah, forța de poliție religioasă care aplică legea Sharia în statul Kano.

„Niciun musulman nu-l va accepta. Oamenii îl pun pe profetul Mohammed mai presus decât părinții lor”, explică duhovnicul islamic Bashir Aliyu Umar.

Organizația pentru drepturile omului, Amnesty International a contestat procesul împotriva lui Sharif-Aminu și a cerut autorităților statului Kano să anuleze condamnarea sa la moarte.

În ochii multor nigerieni, adoptarea legii Sharia este o încălcare a constituției țării, deoarece articolul 10 garantează libertatea religioasă atunci când afirmă că „Guvernul Federației sau al unui stat nu va adopta nicio religie ca religie de stat”.

„Această problemă a blasfemiei este incompatibilă cu constituția nigeriană”, a declarat pentru CNN Leo Igwe, președintele consiliului de administrație al Asociației Umaniste din Nigeria.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Anca Dinicu este însărcinată. Cum a anunțat actrița că ea și iubitul ei vor deveni părinți: „Mai bine să...
Pro FM
Câți bani primesc superstarurile pentru a cânta la petrecerile celui mai bogat om din India. Katy Perry, pe...
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...