Jurnalistul britanic David Frost, celebru pentru interviurile sale cu Richard Nixon, a murit la 74 de ani

Data publicării:
david frost - 5994538-AFP Mediafax Foto-MAX NASH

Sir David Frost se afla la bordul navei de croazieră Queen Elizabeth, când se pare că a suferit un infarct ce i-a fost fatal, scrie Mediafax, citând BBC.

Premierul britanic David Cameron şi-a exprimat regretul la aflarea veştii despre decesul lui David Frost, pe care l-a numit „prieten şi realizator de interviuri de temut”.

Activitatea sa jurnalistică s-a întins pe parcursul a cinci decenii, dar David Frost și-a căpătat o reputație la nivel internaţional pentru numeroasele sale interviuri realizate cu şefi de state şi nume mari ale politicii mondiale.

Sir David Frost a fost printre primele vedete ale televiziunii britanice. El a apărut în faţa camerelor de luat vederi la începutul anilor 60, la vârsta de 23 de ani, și a rostit o formulă de salut pe care a folosit-o constant, așa încât ea a intrat în dicționarele de citate celebre: „Bun găsit, bună seara şi bine aţi venit!”

La început, a fost gazda unei emisiuni de divertisment la postul ITV, apoi a trecut la BBC unde a prezentat un show satiric.

A depăşit starea de vedetă a unei emisiuni satirice şi a devenit un reporter de televiziune pentru interviuri serioase. Astfel, David Frost a devenit cunoscut pe plan internaţional în 1977, după ce i-a luat un interviu fostului preşedinte american Richard Nixon, care demisionase din funcţie în august 1974. El a discutat cu Richard Nixon despre demisie şi despre afacerea Watergate şi a reuşit să smulgă primele scuze publice ale fostului preşedinte: „Mi-am dezamăgit prietenii... Am dezamăgit ţara...”, a mărturisit Nixon.

Frost a fost singurul jurnalist care a reuşit să intervieveze opt premieri britanici, între anii 1964 şi 2010 (Harold Wilson, Edward Heath, James Callaghan, Margaret Thatcher, John Major, Tony Blair, Gordon Brown şi David Cameron) şi şapte preşedinţi americani, între anii 1969 şi 2008 (Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton şi George W. Bush). De asemenea, a fost ultimul jurnalist care l-a intervievat pe Mohammad Reza Pahlavi, ultimul şah al Iranului.

Interviurile cu Nixon au stat la baza unui film apreciat

Interviurile sale cu Nixon au stat la baza unei piese de teatru scrise de Peter Morgan, pusă în scenă atât la Londra, cât şi pe Broadway, la New York, şi dezvoltată ulterior pentru marele ecran, cu Michael Sheen în rolul lui David Frost şi Frank Langella în rolul lui Richard Nixon. Filmul regizat de Ron Howard a fost lansat în 2008 şi a fost nominalizat la premiile Globul de Aur, BAFTA şi Oscar.

Născut la 7 aprilie 1939, David Frost a realizat timp de două decenii emisiunea „Through the Keyhole” (Prin gaura cheii – n.r.), între anii 1980 şi 2000. Din 2012, el era gazda programului săptămânal „The Frost Interview”.

Totodată, din 2006 şi până în 2012, a realizat emisiunea săptămânală „Frost Over the World on Al Jazeera English”. În cadrul acestei emisiuni, Frost a intervievat personalităţi precum fostul premier britanic Tony Blair, preşedintele Omar al-Bashir al Sudanului, fostul premier pakistanez Benazir Bhutto sau preşedintele statului Nicaragua, controversatul Daniel Ortega. În aprilie anul trecut şi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a fost intervievat de David Frost la Al-Jazeera.

Între anii 1993 şi 2005, Frost a realizat la BBC emisiunea „Breakfast with Frost”, care era difuzată duminică dimineaţă.

Pe 20 şi 21 iulie 1969, a prezentat emisiunea „David Frost's Moon Party for LWT”, un maraton TV de zece ore care a prezentat publicului britanic primii paşi făcuţi de astronautul Neil Armstrong pe Lună.

David Frost a fost recompensat cu numeroase premii, printre care un Emmy pentru întreaga carieră, a fost membru al Academiei de film şi televiziune din Marea Britanie (BAFTA) şi a fost înobilat, în 1970, cu titlul de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri