E jumătate avion, jumătate elicopter. Cum arată Racer, modelul de la Airbus care va zbura cu 400 km/oră

Data actualizării: Data publicării:
racer de la airbus

Airbus Helicopters a prezentat miercuri un aparat de zbor experimental, jumătate avion, jumătate elicopter, într-un moment în care competiţia se încinge pentru a defini aeronava viitorului, scrie Reuters.

Racer, de 200 de milioane de euro (217 milioane de dolari) este un model demonstrativ unic care combină rotoarele tradiţionale de elicopter cu două elice orientate spre înainte, în încercarea de a combina stabilitatea şi viteza, scurtând timpii de răspuns pentru misiuni critice precum căutarea şi salvarea.

”Există misiuni în care accesul cât mai rapid posibil în zonă este vital. Vorbim adesea despre ”ora de aur”, a declarat pentru Reuters CEO-ul Airbus Helicopters, Bruno Even, referindu-se la fereastra considerată cea mai critică pentru acordarea asistenţei medicale.

Asemenea modele ar putea fi oferite şi pentru dezvoltări militare, deoarece NATO efectuează un studiu major asupra aeronavelor de generaţie următoare, deşi multe depind de modul în care planificatorii săi definesc nevoile viitoare.

Racer a zburat pentru prima dată în aprilie, în prezența a 150 de directori ai industriei, politicieni şi reprezentanţi ai Uniunii Europene, adunaţi la baza Airbus Helicopters din Marignane, sudul Franţei. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Airbus, cel mai mare furnizor civil din lume, experimentează de ani de zile noi modele de elicoptere alături de rivali precum Sikorsky, deţinută de Lockheed, care a doborât recordul de viteză de atunci cu elicopterul său demonstrativ X2, cu peste un deceniu în urmă.

Racer este un succesor cu totul nou al demonstratorului X3 bazat pe Dauphin, pe care Airbus l-a prexentat la o bază aeriană din apropiere, în secret, în 2010, care a continuat să revendice un record neoficial, ridicând viteza lui Sikorsky X2.

Ambele modele urmăresc să depăşească obstacolele din calea zborului cu elicopterul de mare viteză, combinând avantajele aeronavelor cu aripă fixă cu cele ale unui elicopter standard.

Dar nu există un consens cu privire la cum va arăta elicopterul viitorului. Debutul public al Racer a venit la câteva luni după ce grupul italian Leonardo şi producătorul american Bell au convenit să coopereze la următoarea generaţie de tehnologie cu rotor înclinat, care înlocuieşte cu totul palele de deasupra capului, marca înregistrată a elicopterului.

Leonardo conduce, de asemenea, un proiect separat de dezvoltare a următoarei generaţii de rotoare basculante pentru uz civil.

AW609 este singurul design civil existent, dar încă nu a fost certificat.

Susţinătorii rotorului înclinat, care se bazează pe rotoare montate lateral cu 90 de grade pentru a merge în sus şi apoi înainte, susţin că permite viteză şi rază mai mare, potrivite misiunilor militare. Criticii spun că mecanismul de înclinare atinge viteze mai mari doar în detrimentul complexităţii şi costurilor de întreţinere mai mari.

Airbus a spus că Racer va zbura cu 220 de noduri (400 km/oră) în comparaţie cu vitezele tradiţionale ale elicopterului, mai apropiate de 140 de noduri.

Bell spune că designul său cu rotor înclinat V-280 Valor, ales recent de Pentagon, va atinge o viteză de croazieră de 280 de noduri.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cu cât a ajuns să se vândă un apartament de 60 de metri pătrați în Cluj: „Vindeți apartament cu 2 camere ca...
Digi FM
"Am localizat mașina, dar ei nu sunt aici". Mărturia unei românce din Spania, ai cărei părinți au dispărut în...
Pro FM
Val de reacții după ce Delia a apărut pe rețelele de socializare într-o altă ținută extravagantă: „Ce este în...
Film Now
Winona Ryder a împlinit 53 de ani. De ce se simte norocoasă alături de partenerul ei: „Avem multe în comun”
Adevarul
Cum se declanșează o afecțiune care provoacă degradarea celulelor creierului. Simptomele bolii apar între 30...
Newsweek
Cu cât crește o pensie dacă vei cumpăra între 1 și 6 ani de vechime? Termenul expiră în 2 luni
Digi FM
Ce este DANA, fenomenul extrem care a lovit Spania. Inundații devastatoare și aproape 100 de morți
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Tim Burton, apariție rară alături de cei doi copii ai lui. Billy Ray și Nell au moștenit trăsăturile tatălui...
UTV
Ilona Brezoianu a povestit despre modul inedit in care si-a cunoscut sotul. „E o poveste cu final fericit."