Condamnat la moarte de 2 ori pentru viol și crimă, un bărbat a ieșit din închisoare după 11 ani

Data actualizării: Data publicării:
barbat in portocaliu dupa gratii si gardian
Un bărbat a fost condamnat la moarte de două ori pentru viol și crimă, dar după al treilea proces instanța a decis că este nevinovat FOTO: Shutterstock

În 2013, când Anokhilal avea 21 de ani, un tribunal special din districtul Khandwa din statul indian Madhya Pradesh l-a găsit vinovat de agresarea sexuală și uciderea unei fetițe de 9 ani și l-a condamnat la moarte, în urma unui proces care a durat mai puțin de două săptămâni. În 2019, Curtea Supremă a infirmat această decizie și a dispus rejudecarea cazului.

În 2023, după rejudecare, tribunalul Khandwa l-a condamnat din nou pe Anokhilal la moarte. Și de această dată Înalta Curte din Madhya Pradesh a trimis cazul spre rejudecare la un tribunal special. În urma celui de-al treilea proces, tribunalul Khandwa l-a achitat pe bărbat la începutul lunii martie, iar pe data de 20 martie a fost eliberat după ce a petrecut aproximativ 11 ani în închisoare, relatează The Indian Express.

„Oricât de gravă este infracțiunea, sarcina probelor pentru a condamna acuzatul revine întotdeauna acuzării. Instanța trebuie să rămână întotdeauna vigilentă și să se asigure că orice concluzie a instanței se bazează pe probele prezentate în fața instanței și nu sunt influențate de emoții”, a declarat judecătorul Prachi Patel, același judecător care l-a condamnat la moarte pe Anokhilal în 2023.

La ultimul proces, opinia expertului medical care a analizat probele ADN din dosar, a înclinat balanța în favoarea lui Anokhilal. De asemenea, el a fost reprezentat de o echipă de patru avocați renumiți și profesori la Universitatea Națională de Drept, Delhi.

Cazul controversat al lui Anokhilal

Pe 29 ianuarie 2013, o fetiță de 9 ani a dispărut de acasă, dintr-un sat din Madhya Pradesh. O zi mai târziu, a fost găsită moartă. Când i-a recuperat cadavrul, poliția a adunat câteva dovezi cruciale de la fața locului: o cutie de chibrituri, un pachet de biscuiți, o monedă și opt fire de păr negru din mâna victimei.

Anokhilal, despre care martorii spuseseră că a fost văzut cu fata cu o zi înainte de dispariție, a intrat rapid sub radarul poliției, iar suspiciunile au crescut atunci când s-a descoperit că el era plecat din localitate.

Poliția a anunțat că oferă o recompensă importantă pentru informații care să conducă la capturarea lui, astfel că pe 4 februarie a fost prins.

Membrii familiei lui Anokhilal și mai mulți consăteni au spus că acesta era plecat deseori și stătea rar acasă. Cu toate acestea, acuzarea a avut martori care au spus că a fost văzut cu victima înainte de dispariția acesteia. În baza acestor mărturii, poliția l-a pus sub acuzare pe Anokhilal câteva zile mai târziu.

De altfel, aceasta a fost și singura probă prezentată în instanță, iar după un proces scurt tânărul a fost condamnat la moarte. Toți martorii acuzării au fost audiați în mai puțin de o săptămână.

Patru luni mai târziu, Înalta Curte din Madhya Pradesh a menținut sentința. Cu toate acestea, în 2019, Curtea Supremă a anulat condamnarea și a ordonat un nou proces, declarând că Anokhilal nu a primit reprezentare legală adecvată la primul proces.

În cel de-al doilea proces, instanța a numit avocați pentru asistența juridică a acuzatului, dar în cele din urmă s-a ajuns la același sentință. Înalta Curte a subliniat însă că expertul care a întocmit raportul ADN pe care s-a bazat în mare măsură acuzarea nu a fost audiat, iar acest lucru a lăsat „o problemă” în dosar. Prin urmare, cazul a fost retrimis instanței speciale pentru a treia oară.

Cele două probe majore pe care s-a bazat acuzarea au fost o declarație a unei femei, care a spus că l-a văzut pe acuzat cu fata înainte de dispariție și i-a informat părinții, precum și raportul ADN întocmit de doctorul Pankaj Srivastava, asistent chimist la Unitatea de Amprentare și ADN.

Achitându-l pe Anokhilal, judecătorul Prachi Patel și-a exprimat îndoielile cu privire la fiabilitatea teoriei „văzută ultima dată cu...”, spunând că, probabil, a existat un „decalaj de 36 de ore” între momentul în care acuzatul a fost văzut cu victima și momentul în care ar fi putut avea loc crima. Având în vedere acest lucru, „nu poate fi exclusă posibilitatea intervenției unei alte persoane”, a apreciat judecătorul.

În ceea ce privește raportul ADN, instanța a spus că acesta atestă că fata avea ADN masculin pe trup, dar dr. Srivastava a recunoscut că nu era vorba de ADN-ul lui Anokhilal.

Poliția a mai spus că ADN-ul din firele de păr găsite asupra victimei se potrivea cu cel al acuzatului, însă instanța a precizat că „există numeroase erori în ceea ce privește recoltarea, sigilarea și examinarea ulterioară a firelor de păr de pe mâna defunctei”.

Instanța a concluzionat că raportul DNA a avut multe astfel de discrepanțe și „a fost făcut incorect, iar procedurile științifice nu au fost urmate”. De asemenea, a spus că „în ciuda tuturor deficiențelor, testul ADN indică nevinovăția acuzatului”.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita