Erupția unui vulcan din Alaska a ridicat alerta aviatică la cel mai înalt nivel, după ce fumul gros și particulele de cenușă au scăzut vizibilitatea în zonă, relatează CNN.
Vulcanul, aflat pe insula Bogoslof din Alaska, a erupt duminică. Norul de cenușă s-a ridicat până la 10.000 de metri altitudine, posibil chiar 13.000 de metri, după cum a anunțat Observatorul pentru Activitatea Vulcanilor din Alaska.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
"Am trecut la alerta cu cod roșu din cauza semnalelor seismice crescute în zonă și a condițiilor meteorologice, cu furtuni cu numeroase descărcări electrice", a declarat Jeffrey Freymueller, de la Institutul Geofizic al Universității din Alaska.
Erupția vulcanului a durat aproximativ 50 de minute, iar preocupările vin ca urmare a faptului că acesta se află deasupra unei zone intens tranzitate de avioanele aflate pe traseul Asia-America de Nord. Cenușa emisă de vulcani poate avea un efect devastator pentru o aeronavă, potrivit unui studiu geofizic al cercetătorilor americani: "Cenușa vulcanică este abrazivă, iar la temperaturi înalte poate topi motoarele avioanelor sau poate cauza defecțiuni ale acestora", se arată în studiul respectiv.
În 2010, erupția vulcanului islandez Eyjafjallajokull a oprit traficul aerian pentru șase zile.