Căutarea jurnalistului și expertului dispăruți în Brazilia se apropie de sfârșit. „Zona de căutat s-a redus mult”

Data publicării:
Lider indigen din Brazilia.
Căutarea jurnalistului britanic Dom Phillips și a expertului indigen Bruno Pereira, dispăruți în pădurea tropicală amazoniană din Brazilia, se apropie de sfârșit. Foto: Profimedia

Căutarea jurnalistului britanic Dom Phillips și a expertului indigen Bruno Pereira, dispăruți în pădurea tropicală amazoniană din Brazilia, se apropie de sfârșit, pentru că zona rămasă de căutat se micșorează. Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al indigenilor Univaja, relatează Reuters.

Phillips și Pereira au dispărut în urmă cu mai bine de o săptămână pe o porțiune îndepărtată a râului Itacoai, în vestul îndepărtat al Braziliei, lângă granița cu Columbia și Peru.

Eliesio Marubo, reprezentant al indigenilor Univaja, a declarat că aceștia au informat autoritățile după ce au descoperit urme ale bărbaților în zonă, ajutând la concentrarea căutării.

„Înțelegem că ne îndreptăm spre final. Zona de căutare a fost redusă și mai mult”, a spus Marubo luni seara.

Duminică, poliția a declarat că s-au găsit bunuri ale celor doi bărbați, aproape de locul unde au fost văzuți ultima dată, pe 5 iunie.

Într-o scrisoare adresată familiei Phillips, ambasadorul brazilian la Londra și-a cerut scuze marți pentru că a transmis informații incorecte, care făceau referire la descoperirea unor cadavre.

„Informațiile primite de la anchetatorii din Brazilia au indus în eroare ambasada”, a scris ambasadorul Fred Arruda, adăugând: „Îmi cer scuze din toată inima!”.

Poliția federală braziliană a declarat că se așteaptă să încheie săptămâna aceasta analiza criminalistică a unei probe de sânge recoltate de pe barca unui bărbat suspectat de o posibilă implicare în acest caz.

Poliția a anunțat în weekend că bunurile bărbaților dispăruți care au fost recuperate includ cartea de identitate a lui Pereira și un rucsac care conținea haine și un laptop.

Pereira, un fost șef al triburilor izolate din Amazon, a pornit într-o călătorie de cercetare cu Phillips, un reporter independent care a scris pentru The Guardian și Washington Post și lucra la o carte despre Amazon.

Cei doi se aflau în zona îndepărtată a junglei, care găzduiește cel mai mare număr de indigeni necontactați din lume. Din cauza izolării, regiunea a atras traficanții de cocaină, tăietorii de lemn, mineri și vânători ilegali.

Vestea dispariției celor doi a avut ecou la nivel global, organizațiile pentru drepturile omului, ecologiștii și susținătorii presei libere l-au îndemnat pe președintele brazilian Jair Bolsonaro să intensifice căutările.

Protestatarii indigeni, purtând pancarte înfățișând fețele celor doi bărbați, au mers marți la Ministerul de Justiție al Braziliei pentru a cere dreptate și răspunsuri.

Bolsonaro, care s-a confruntat în trecut cu întrebări incomode din partea lui Phillips la o conferință de presă cu privire la slăbirea aplicării legii de mediu, a declarat săptămâna trecută că cei doi bărbați „au fost într-o aventură care nu este recomandată” și a speculat că ar fi putut fi executați.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...