BUSINESS CLUB. Criză periculoasă în Golf

Data publicării:
SEIC

Ambasada saudită din Iran a fost vandalizată, dar unda de şoc merge dincolo de graniţele celor două state. Luni, în Irak, au fost atacuri cu bombă la două moschei, iar în Egipt a fost împuşcat mortal un imam sunnit. E cea mai mare criză politică dintre marile puteri ale Golfului din ultimii aproape 30 de ani. Şi dând la o parte substratul religios, rămâne o problemă tehnică. Cum mai pui la acceaşi masă Iranul şi Arabia Saudită dacă vrei să găseşti o soluţie diplomatică pentru Siria sau pentru Yemen?

Alături de alte 46 de persoane, şeicul Nimr al-Nimr a fost executat de autorităţile saudite în cea mai amplă acţiune de acest fel din ultimii ani. Oficial, oamenii au fost ucişi pentru terorism, neoficial, au fost îndepărtaţi ghimpii din coastele monarhiei saudite, deja măcinate de conflicte interne de la urcarea regelui Salman pe tron. Clericul executat era un opozant vocal al monarhiei saudite, cerea public îndepărtarea familiei regale, dar prin mijloace paşnice. Imaginea sa a devenit obiectul unor proteste vaste în Irak, Bahrein şi alte ţări din regiune.

Atât America, cât şi Uniunea Europeană spun că sunt şanse mari ca execuţia să alimenteze tensiunile sectare din lumea arabă. Liderul religios iranian, ayatollahul Khamenei, vorbeşte despre răzbunare. Mai mult, oficialii de la Teheran spun că Arabia Saudită a ordonat execuţia pentru a arunca regiunea şi mai adânc în haos.

Fiindcă Arabia Saudită nu îşi vede doar interesul propriu, ci şi propria supravieţuire în continuarea tensiunilor, a folosit această problemă ca scuză pentru a escalada tensiunile şi conflictul”, a acuzat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

Arabia Saudită are, la rândul ei, altă versiune. Spune că Iranul finanţează miliţiile insurgente şi că plantează celule teroriste în regiune, astfel că nu poate sta cu mâinile în sân când îi este subminată securitatea.

Din războiul cuvintelor un singur lucru e clar - spiritele s-au încins puternic într-o parte deja periculoasă a lumii. Deja Iranul şi Arabia Saudită sunt în război. Nu în unul, ci în mai multe - însă sunt indirecte, sunt războaie prin intermediari, unde cele două părţi alimentează cu bani şi arme tabere opuse. În Siria, Irak, Yemen şi Liban, Iranul şi Arabia Saudită sunt protagonistele războiului dintre șiiți și sunniți. Însă ce ar putea schimba execuţia lui Nimr al-Nimr e anularea oricărei şanse de negociere pentru pacea acestor ţări. Siria sau Yemenul putea deveni canalele unui război şi mai necruţător. Ba mai mult, s-ar putea schimba distanţa de la care se produc aceste ciocniri, fiindcă există riscul trecerii de la războiul prin interpuşi la războiul direct.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Shakira, dezvăluiri despre viața sentimentală: „Pur și simplu nu am fost norocoasă!” Ce spune despre monogamie
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un cal a fost plimbat cu o mașină de lux. Imaginile sunt virale: „Nu fiți răutăcioși. E Moldova, nu Austria!”
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...