Berea ar putea deveni mai sănătoasă

Data publicării:
bere

O echipă internațională de oameni de știință a descifrat codul genetic al orzului, o reușită care ar putea conduce la obținerea unor tipuri de bere mai sănătoase și la dezvoltarea de culturi mai rezistente la secetă, informează Agerpres.

bere

Cercetătorii au secvenționat cu succes genomul orzului, una dintre cele mai complexe cereale, ceea ce ar putea permite modificarea acesteia în cadrul programelor de cultivare.

Rachel Burton de la Universitatea din Adelaide susține că descifrarea codului genetic al orzului reprezintă o ''reușită'' majoră ce ar putea conduce la crearea unor tipuri de bere mai sănătoase și la o reducere a costurilor de producție. ''Dacă se poate cultiva orz mai bun pentru malțificare, lucru ce va ajuta la scăderea costurilor energiei în fabricile de bere, acest lucru va fi benefic pentru planetă'', a declarat joi Burton pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Descoperirea oferă de asemenea ''o modalitate de adaptare'', mai spune Burton. ''Spre exemplu, cei care sunt interesați de o bere cu un conținut scăzut de carbohidrați, pentru consumatorii care nu vor (multe — n.r.) calorii, atunci ar putea adapta dinainte malțul pentru a o obține berea cu un potențial redus de îngrășare'', a explicat ea.

Specialista a adăugat că echipa sa a reușit să efectueze experimente cu acest tip de malț de orz care s-a dovedit că fermentează mai bine și crește producția de bere. ''Unul dintre lucrurile de care suntem interesați este cât de repede pereții (celulelor de orz — n.r.) se descompun (pentru a elimina zaharurile — n.r.), a adăugat ea explicând că atunci când acești ''pereți'' se descompun într-un mod mai eficient, ''este eliminată o cantitate mai mare de amidon și se obține o fermentație mai bună''.

Chengdao Li de la Universitatea Murdoch a declarat că orzul este una dintre cele mai complexe cereale studiate. ''Orzul este prima cereală din specia sa secvenționată într-un asemenea grad de detaliu. Genomul acestuia este de 12 ori mai mare decât cel al orezului, fiind totodată mai complex'', a spus omul de știință.

Descoperirea poate conduce de asemenea la dezvoltarea de cereale rezistente la secetă, fapt ce ar putea oferi avantaje economice.

În prezent, 30% din cantitatea de orz de bere provine din Australia, iar exporturile valorează peste 750 de milioane de dolari americani, mai arată sursa citată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce a murit, de fapt, Silviu Prigoană. Medicii au mărturisit cauza decesului afaceristului
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce a aflat de moartea lui Silviu Prigoană: “S-a întâmplat la Brașov...
Pro FM
Ana Baniciu are o casă ca din reviste, veche de un secol. A arătat-o în detaliu, iar imaginile dinainte și...
Film Now
Angelina Jolie, despre posibilitatea ca cei șase copii ai ei să aleagă o carieră la Hollywood: „Sunt foarte...
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
Newsweek
Care pensionari au pierdut la pensie sute de lei? Obligați să lucreze 10 ani în plus. Ce măsuri iau?
Digi FM
Dinastia Trump, sezonul 2. Ce roluri ar putea juca rudele lui Donald Trump în noua administrație...
Tortura
Trei irakieni torturați în închisoarea Abu Ghraib de contractori americani au primit despăgubiri de 42 de...
Digi Animal World
„Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ozana Barabancea face primele declaratii despre relatia fiului sau cu Naomi Hedman. „Exista soacra buna pe...